Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Etno-politická idea veľkého Maďarska IV.

Felvidék.
                                                            predošlý diel seriálu


  
Felvidék ** – Slovensko

Na začiatok je nevyhnutné aby sme si upresnili pojmy.

Existuje  doteraz neukončený spor o názov bývalej súčasti uhorského kráľovstva.

Maďari všeobecne, nielen ultranacionalisti, majú zvyk nazývať Slovensko Felvidék-om. V zásade označuje hornatú krajinu. Poniektorí to prekladajú ako hornú zem.  Keďže postupom času sa z tohto zemepisného pojmu vyvinulo pomenovanie krajiny ako vlastného mena ešte v období monarchie a označovalo časť uhorskej monarchie, inokedy časť rak.-uhor.monarchie, vzťahuje sa tento názov iba ku historickým udalostiam do roku 1918. V zásade by sa mal...no maďarskí nacionalisti to chápu inak.

To, čo je pre slovákov minulosťou, to zostáva stále v mysli maďarov ako daný nemenný fakt, že Slovensko je historickým územím Maďarského štátu. Slovenská strana má ovšem za to, že  zánikom Uhorska, ktorý sa udial najprv de facto a neskôr i de iure, stráca toto pomenovanie svoj účel, keďže daná oblasť už nie je administratívne podriadená maďarskej vláde. Je to samostatný štátny útvar.

Maďari používajú tento výraz aj ako všeobecné pomenovanie zemepisného charakteru, napríklad Balatoni felvidék – Balatonská vysočina.

To, že vo vzťahu ku Slovensku sa toto pomenovanie spolitizovalo natoľko, že prestalo plniť zemepisnú funkciu a stalo sa základným pojmom v projekte  presadzovania etno-politickej idei veľkého Maďarska, je zásluha  skalných zastáncov existencie uhorskej? a či maďarskej? monarchie. Bolo zavedené do maďarského politického žargónu v období regentstva Miklósa Horthyho a je plodom nezmieriteľnosti maďarských nacionalistov, ktorým bol dobrý akýkoľvek nástroj použiteľný na prinavrátenie stavu pred rok 1918.

Ak sme si už dostatočne vysvetlili pojem Felvidék, v čo dúfam, môžem pokračovať ďalej v prehľade  územných  nárokov maďarských ultras.

V súčasnosti, osídlenie územia slovenského štátu pozostáva zo slovákov
a ich 85,8
%-ným podielom, maďarov a ich 9,5 %-ným podielom.*

Mapa národností strednej a juhovýchodnej Európy

9,5 percenta obyvateľstva obýva  najjužnejšie časti Slovenska, ktoré sú  aktuálne maďarskými propagandistami nazývané jednotným názvom Felvidék, v preklade Vysočina. Tieto oblasti obývané maďarskou menšinou sa ovšem napospol nachádzajú v nížinatej oblasti. Teda, výhovorky poniektorých obhajcov, že je to iba zemepisný pojem veľmi neobstoja.

Práve táto oblasť Slovenska stojí v popredí záujmu politikov slovenskej maďarskej koalície,  ktorí robia veľmi aktívnu maďarskú propagandu mieriacu k vytvoreniu podmienok pre vznik novej autonómnej  časti v rámci Slovenského štátu. V tomto procese, ktorý započal ihneď  po páde komunistickej diktatúry proletariátu, na pôde politickej strany vtedy nazývanej Egyutellés – Spolužitie, neskôr transformovanej do SMK-Strana maďarskej koalície-používajú rôzni národní maďarskí obrodenci širokú škálu prostriedkov.

Médiá, slovenskú štátnu správu, slovenský rozpočet, diplomatické cestičky medzi nimi a Maďarskou republikou a medzi nimi a Európskym parlamentom, solventných sponzorov v zahraničí a v neposlednom rade i súčasnú slovenskú opozíciu snažiacu sa znova sformovať svoju útočnú líniu pre potreby volebného boja v roku 2009.
 

Vďaka vyššie spomenutým postupom sa často udeje, že peniaze pridelené štátnou správou pre rozvoj školstva a kultúry menšiny skončia v rukách maďarskej iredenty, ktorá nimi financuje propagandu za  zrušenie ustanovení Trianonskej zmluvy a Benešových dekrétov.

Tak sa stane, že peniaze zo štátnej kasy idú nie na podporu výuky slovenského jazyka ale na podporu tlače maďarských učebníc, ktoré v maďarskom jazyku vyučujú školákov  nenávisti voči slovákom, pohŕdaniu slovenskou štátnosťou a vedú k vlastenectvu nie voči SR ale maďarským národným farbám.

A k dosiahnutiu tohto cieľa používa maďarská koalícia nielen riadne demokratické postupy ale i tie úplne nedemokratické a neetické, napríklad vydieranie neodhlasovaním Lisabonskej zmluvy. 

Spektrum subjektov činných v maďarskom "emancipačnom"  procese je široké. Zaoberám sa nimi v iných článkoch na tomto blogu. Dostanete sa na ne tak, že  kliknete na tento link.
 

Úroveň spomínaných subjektov je rôznorodá. Od civilizovaného diplomatického jednania na top-úrovni až po hádzanie molotových koktejlov, prezentácií fašizoidných polomilitantných zoskupení a nenávistné grimasy gurua maďarských nacionalistov Pála Csákyho v televízii tu nájdeme všetko.
 

Čo je cieľom tohto konania? Cieľom je rozdrobiť  a ovládnuť Slovensko. Tak ako sa maďarská koalícia činila v parlamente keď ešte bola členom vládnej koalície
pri lobbovaní za odpredaj slovenského "rodinného striebra" rafinérie Slovnaft maďarskému MOL-u, tak sa činí teraz pri realizovaní ideje  veľkého Maďarska, ktoré by jej prinieslo viaceré strategické výhody.  Ak si pozrieme na mape trasy jednotlivých ropovodovplynovodov, zámer je jasný. Kontrolovať  toky ropy a plynu, keď nie úplne tak aspoň čiastočne.    

Je toho naozaj veľa, čo by som mohla vyčítať. Súčasná maďarská iredenta usilovne leštiaca lavice slovenského parlamentu prejavuje skutočne nezlomnú bojovnosť  v drese maďarskej trikolóry pred očami 86-percentného štátotvorného národa slovenského mierumilovne sa prizerajúceho ako mu rozmieňajú  vlasť na drobné.

Toto je Felvidék. Toto je Szlovákia.

 Etno-politická idea veľkého Maďarska I.

 Etno-politická idea veľkého Maďarska II.

 Etno-politická idea veľkého Maďarska III.

 

 

*zdroj: Wikipedia: Národnostné zloženie v roku 2006: Slováci (85,8 %), Maďari (9,5 %) - najmä v pásme pri hraniciach s Maďarskom, Rómovia (1,8 %), menšími menšinami sú Česi (0,8 %), Rusíni (0,4 %) a Ukrajinci (0,2 %), Nemci (0,1 %) a Poliaci.

* Podiel Rómov podľa posledného sčítania (čiže na základe ich vlastnej deklarácie) je 1,7 %, no podľa rozhovorov s komunálnymi predstaviteľmi a starostami (čiže na základe definície zvyšného obyvateľstva) 5,6 %. Treba si však uvedomiť, že v prípade uvedených 5,6 % treba znížiť hore uvedené percento Slovákov a Maďarov celkovo o 4 percentuálne body

**  Zdroj: Web  Ludove noviny, portál slovákov v Maďarsku-archív:

Pojem „felvidék“ (hornatý kraj) sa v maďarskej slovnej zásobe pokladá za novotvar. Zjavil sa v reformnom období 19. storočia. Záznam o prvom použití je z roku 1838. Zdokladovaný je aj u L. Kossutha (1848). Používal sa na zemepisné označenie. Zhruba mal ten istý význam ako v tom čase frekventovanejší (napr. I. Széchenyi, J. Eötvös) pojem „felföld“ (horná zem). Postupne však preberal funkciu územného označenia. Ani s tým zo začiatku neboli problémy, ktoré by presahovali do dneška. Stačí prelistovať staršie slovníky: l/ Felvidék = hornatý kraj, v Uhorsku tým mienené obyčajne Slovensko oproti „alvidék“, nížinám uhorským (F. Brábek, Praha, 1910); 2/ Felvidék = Horniaky (J. Hvozdík, 1933; 3/ felvidék = hornatý kraj; Felvidék = Horná zem, Horniaky (E. Chrenková, 1992). Aj najnovšie maďarské výkladové a etymologické slovníky zhodne hovoria o severnom Uhorsku, hornatej časti súčasného Slovenska, ale nie o Slovensku ako územnom celku jedného štátu. V tomto poslednom zmysle sa však nenáležito, veľmi hojne a tendenčne používa v súčasných maďarských verejných prejavoch.

 


ULTRAS | stály odkaz

Komentáre

  1. uff, tak dnes som sokovana z tvojho clanku....
    toto som fakt necakala.... uff, ani neviem co napisat.
    to ze sa podporuje madarske vyucovanie je jedna vec, ale neviem odkial si vzala, ze sa madarskymi knizkami ucia nenavisti voci slovensku....
    to ze Csaky lobuje u fica, je jedna vec, ale on je predsedom len kratko, Bugar bol - dovolim si povedat - jeden z najferovejsich politikov na slovenskej politickej scene.
    a rozdrobit a ovladnut Slovensko - myslim, ze toto je tiez poriadne silne vyhlasenie
    a felvidék nie je vysocina: fel - je hore a vidék je čosi ako vidiek, miesto, cize horna zem je celkom dobre pomenovanie. kedze existuje aj délvidék, co je juzna cast.
    publikované: 29.07.2008 17:03:58 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hviera, prepac, ja som iba cerpala z pramena vyssie uvedeneho,
    tam sa ovlada madarcina aj slovencina, tak neviem. Skus si precitat poznamky. To je na margo nazvu Felvidek...
    ani ostatne veci, ktore ta sokuju som si nevymyslela...pise sa o nich na webe a v dennej tlaci...prepac za ten sok.
    publikované: 29.07.2008 17:34:40 | autor: coko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Totalne jednostranne videnie problemu
    Myslim si, ze studujes veci na webe a v tlaci uplne jednostranne. Asi by sa Ti zislo objektivne sa oboznamit su skutocnym stavom a nie len z jedneho uhla pohladu davat do suvisi veci, ktore v skutocnosti nemaju nic spolocneho.
    Napr. stacilo by sa pozriet na ucebnice v skolach s vyucovacim jazykom madarskym na Slovensku. Vsetky su schvalovane Ministerstvom skolstva. Myslis si, ze Mikolaj z SNS by pripustil, aby nieco take tam bolo, ako pises (...na podporu tlače maďarských učebníc, ktoré v maďarskom jazyku vyučujú školákov nenávisti voči slovákom...)?
    Skor z Tvojich myslienkovych pochodov ide strach, ako z cinnosti SMK. Myslis si ze napr. v Madarsku, v Srbsku, na Ukraine tiez uvazuju tak o slovenskej mensine?
    To by bolo velmi smutne.
    Kto tu vlastne potom vytvara napatie? Od reality odtrhnutymi konstrukciami obvinovat mensinove organizacie z rozdrobenia a ovladnutia Slovenska (aj ked nehovorim, ze nenajdu sa medzi nimi extremne pripady jedincov, ako nakoniec v kazdom narode) je torchu prisilne konstatovanie.
    publikované: 30.07.2008 07:35:12 | autor: Jenci (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Jenci: pochybujem, že maš prehľad.
    Jednostranná nie som. Tieto články sú len zrkadlom slovenskej skutočnosti. Všetko bolo už zadokumentované. Aj znenie a výzor učebníc.
    Odtrhnutá od reality nie som. Mal si kliknúť na ostatné články na túto tému. najprv si prečítať všetko , pochopiť a nakoniec reagovať...
    Nechápem, prečo sem vkladáš argument o slovenských menšinách na Ukrajine a Srbsku. Tu sa hovorí o vzťahu Maďarsko-Slovensko.
    publikované: 30.07.2008 09:25:13 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. cerpas teda zo zdrojov?
    som myslela, ze je to tvoj nazor vyvodeny z danych zdrojov co si precitala. lebo posledny odstavec (e toho naozaj veľa, čo by som mohla vyčítať....) mi pride ako tvoj nazor, ako by sme my, madarska mensina terorizovali vacsinovy, 86 percentny narod.....

    by ma zaujimal ten konkretny zdroj, ze v madarskych ucebniciach ucia nenavisti voci slovakom, a ze madarska mensina chce rozdrobit slovensko..... slota? pospolitost, ci co to bolo za stranu?
    publikované: 30.07.2008 10:37:39 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  6. hviera, čerpám zo zdrojov a vyvodzujem záver. Ten záver je môj.
    ô
    Neskôr ti dodám link o probléme učebníc...ak ťa to naozaj veľmi zaujíma.
    publikované: 30.07.2008 10:43:32 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Vierka, v poslednom odstavci článku...
    z ktorého máš pocit, že autorka tvrdí čosi také, ako by ste vy, maďarská menšina terorizovali väčšinový, 86 percentný národ, sa nehovorí o tom, čo robí maďarská menšina ako celok, ale jej malá časť, „súčasná maďarská iredenta usilovne leštiaca lavice slovenského parlamentu“...
    publikované: 30.07.2008 10:51:34 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Jenci, určitá „jednostrannosť“ článku, možno celého seriálu...
    mi pripadá celkom pochopiteľná, ba dokonca oprávnená, lebo sa vedome stavia do opozície proti jednostrannosti etno-politickej idey Veľkého Maďarska, ktorá je politickou agendou (nielen) maďarských ultranacionalistov.
    môžeš napísať, aký je podľa Teba „skutočný stav“, s ktorým by sa autorka mala oboznámiť?
    a čo sa vytvárania napätia týka...
    nemyslím si, že ho vytvárajú články, popisujúce činnosť a ciele ultranacionalistických organizácií.. vytvárajú ho práve tieto organizácie svojimi kontroverznými cieľmi a svojou reálnou činnosťou...
    publikované: 30.07.2008 11:51:57 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. cokomilka
    ano zaujima. nechodila som sice do madarskej skoly, ale rodina ano, a nikdy som nemala pocit, ze by sa ucilo k nejakej nenavisti.... a ak hej, tak skor to zaviselo od tych jednotlivcov, co to ucili, nebrala by som to plosne.
    a ked uz, tak v slovenskej skole ma tiez neucili velkemu vlastenectvu. ani k laske k slovenskemu statu. mozno som chodila do zlej skoly, ale neucili ma to....
    publikované: 30.07.2008 12:12:43 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  10. hogo
    ok, tak ten posl. odstavec beriem spat, mas pravdu.
    publikované: 30.07.2008 12:14:29 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Skutocny stav
    Myslim si, ze skutocny stav je taky, ze mimo par radikalnych skupin (ale take su vsade, v kazdom state a na oboch stranach), par uletenych jedincov a niektorych politikov situacia na narodnostne zmiesanych uzemiach je kludna a pokojna a ziadne konflikty nie su.
    A samozrejme ked ma niekto "zdokumentovane", ze v ucebniciach vydanych za statne peniaze sa siri nenavist, ma moznost sa stazovat na ministerstve skolstva alebo dat tresne oznamenie. Len situacia vacsinou je taka, ze take spravidla jednostranne zdokumentovanie pred sudom neobstoji (inak by tych trestnych oznameni bolo neurekom).
    V kazdom narode je urcita skupina ludi, ktora cielenym jednostrannym pohladom na vec z krajnosti posudzuje celok. A to nie je dobre.
    A k tomu porovnaniu s inymi statmi: Uplne vsade, kde su rozne narodnosti, su urcite skupiny, ktore presadzuju krajne nazory a ked chceme byt spravodlivy, mali by sme to brat vseobecne, nie aplikovat to len na madarsku mensinu na Slovensku.
    Myslim si, ze autorka mino skumania okrajovych nazorov by sa mala oboznamit s nazormi beznych ludi na zmiesanych uzemiach a nie len z ojedinelych krajnych nazorov zovseobecnovat, ze nejaka mensina chce rozvratit a rozdrobit Slovensko.
    publikované: 30.07.2008 13:54:27 | autor: Jenci (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Viera, pripájam jeden z viacerých linkov,
    cez ktoré sa dostaneš ak chceš k tvrdeniam, že výuka dejepisu v maďarských školách je prispôsobená tak, aby slovenský národ vyzeral ako hŕbka bezmocných a necivilizovaných osôbok:
    quote: ""Pri osídlení vlasti", niečo z nej uvediem, tá kniha je vydaná v Maďarsku pre žiakov stredných škol: "Pri osídlení vlasti v roku 895, ktoré vyvrcholilo v roku 900", to sa v tej knihe píše, "starí Maďari nikoho nenašli v Karpatskej kotline."
    http://64.233.183.104/search?q=cache:cKPdFH7qKRQJ:www.psp.
    cz/eknih/1998nr/stenprot/045schuz/s045086.htm+u%C4%8Debni
    ce+dejepisu+ma%C4%8Farskej+men%C5%A1iny&hl=sk&ct=clnk&cd=
    21&gl=sk&client=firefox-a
    publikované: 30.07.2008 13:56:24 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  13. ten link sa mi nejak neche zobrazit
    publikované: 30.07.2008 14:15:05 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  14. to je pre ziakov
    madarskej republiky, ci aj pre obcanov slovenskej republiky?

    nooo, ja som zas minule kdesi citala, ze je otazne, kde kto bol a nebol, lebo zas z tak starej historie nie su jednoznacne dokazy, ze to bolo presne v tomto a tomto sucasnom meste. ze ci svatopluk bol tam kde sa my ucime ze bol.
    necivilizovany bol vtedy asi kazdy.... a bezmocny - myslim si, ze to bol a aj je - svojim sposobom
    a inak z tejto vety mi este stale nie je jasne kde je nenavist voci slovensku.....
    publikované: 30.07.2008 14:19:40 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Vierka, skús skrátený link...
    http://www.psp.cz/eknih/1998nr/stenprot/045schuz/s045086.htm+u%C4%8Debnice+dejepisu+ma%C4%8Farskej+men%C5%A1iny&hl=sk&ct=clnk&cd=21&gl
    publikované: 30.07.2008 14:21:24 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Čokomilka
    pre mňa ako obyvateľku obce s väčšinovým zastúpením občanov maďarskej národnosti je celý Tvoj seriál veľmi zaujímavý. Vrátila som sa i ku kapitolám mimo Tvoje články o etno-politickej idei veľkého Maďarska.

    Ak Ťa Jenci v komentoch nabáda oboznámiť sa s názormi bežných ľudí neuvedomuje si, že takéto ultranacionalistické tlaky neprichádzajú zdola (ak, tak skôr výnimočne). A že títo "bežní ľudia" monhokrát o aktivitách ultranacionalistov ani len netušia, alebo ich jednoducho ignorujú. Dokonca i tí, ktorí žijúc len 20 km od BA nevedia poriadne po Slovensky a počúvajú, či pozerajú výhradne maďarské médiá.

    Cítim ten závan nacionazmu skôr zhora. Hoci aj v celkom bežných aktivitách obece. Moja prosba na poslanca obecného úradu, aby moderátor programu Obecného dňa zohľadnil to, že tu žijú i Slováci nehovoriaci po maďarsky a moderoval program aj v slovenskom jazyku, bola napriek prísľubu neuskutočnená. Bez ohľadu na to, že boli pod pódiom deti, ktoré maďarčine nerozumejú a že som okolo seba počula dosť slovenčiny. A to i napriek tomu, že to poslanec na schôdzi obecného úradu moju žiadosť predostrel a že mi bolo moderovanie v slovenčine prisľúbené.

    Takéto aktivity sú ako voda na mlyn nacionalistom na oboch stranách. Sú nenápadné. A myslím, že veľmi rafinované. Roznecujú nacionalizmus pekne nenápadným spôsobom.
    Našťastie ho u nás až na takéto ojedinelé prejavy nepociťujem.

    Tých "bežných" Maďarov mám veľmi rada. I pre to ich "ruky bozkávam" :-))
    publikované: 30.07.2008 15:21:23 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Vierka,linky na články zbierať nebudem, na to máme google
    ak si zadáš heslo napr.učebnice maďarskej menšiny, tak sa ti zobrazí veľmi veľa relevantných stránok. Ak si naozaj chceš urobiť obraz v problematike vyučovania hlavne dejepisu na menšinových školách maďarských.
    ja viem, že učebnice dejepisu v maďarčine, ktoré sú veľmi ústretové a mäkké voči maďarom sa nepoužívajú.Používajú sa nejaké importované z Maďarska z obrázkami Horthyho ako národného hrdinu...
    publikované: 30.07.2008 15:28:43 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  18. zelenarusalka, vážim si tvoj príspevok.Pre mňa sú autentické
    javy života v národne zmiešaných obciach dôležité. Je mi jasné, že politika Horthyovcov sa na území Slovenska zatiaľ nerozvinula do nejakej davovej psychózy, no tie tlaky sú a vychádzajú naozaj zhora smerom k bežným voličom.
    To, že v obci,ktorá má 20 perc. slovákov si títo nevedia presadiť svoje ústavné práva je príznačné pre vládu maďarov ako nás učí história.
    ďakujem.
    publikované: 30.07.2008 15:35:30 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. cokomilka
    dik za link, som sa fasa pobavila :) .... bolo to take prijemne odreagovanie od prace......
    fakt to bolo zaujimave a zabavne, ked si predstavim, ako tam na seba pokrikuju. hm.
    nechcela som aby si zbierala linky, len som myslela, ze si odniekial cerpala.... a ked si budem chciet urobit prehlad o ucebnici dejepisu v madarskych skolach, tak pojdem do skoly a vypytam si jednu.... urcite to bude doveryhodnejsie. pokial viem, tak uz teraz su jednotne ucebnice, a pan sns minister skolstva ich snad tiez videl.....
    trosku si rypnem, aspon maju nejakych hrdinov, a nemusia ich umelo hladat.... :)
    no nic, myslim, ze dokoncim diskusiu z mojej strany....
    publikované: 30.07.2008 16:21:27 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  20. wfEASDFdfsdagfsergdf
    gaergadfgadfgdfgasdfgadgadfgdadfgsdfagdagadfgeščtzrsfjhdg
    publikované: 02.07.2009 16:46:54 | autor: sdgfasdfasdf (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014