Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Idoly a omyly II.: Primadonna Emmy Destinn a vlastenecký odboj

VII. časť

Ema Destinová /1878-1930/

Pre osvetlenie udalostí zmietajúcich národmi a národnosťami Rakúsko-Uhorska a vzniku nového štátu československého treba dať slovo i ženám, nielen mužom. 

Veľmi výraznou ženskou osobnosťou, ktorú zapísali do análov histórie je operná diva Emma Destinová, česká vlastenka.

V rámci aktivít „Maffie“ pracovala ako spojka a či agentka Voskovej výzvednej služby usilovne pracujúcej na osamostatnení sa Česka a Slovenska. 

Vlastným menom Ema Kittlová, pochádzajúca z rodiny pražského priemyselníka, finančníka a kultúrneho mecenáša, sa už v útlom veku začala hudobne vzdelávať.

Jej operná kariéra začala v berlínskej opere v úlohe Santuzzi  v opere Sedliak gavalier a mala prenikavý úspech.

Od r. 1898 do 1914 spievala na najznámejších operných javiskách sveta. Organizovala koncerty so svojím operným partnerom Enricom Carusom. Dokonca pre ňu osobne boli napísané nové opery, napr. Dievča zo zlatého západu, Salomé od Richarda Straussa a iné. 

Po vypuknutí I.svetovej vojny sa vrátila do vlasti a zapojila sa do činnosti Maffie. Bola súčasťou konšpiračnej siete odbojovej organizácie. Pri prevoze zprávy do zahraničia ju zatkla cisárska polícia a internovala na jej vlastnom panstve v Stráži nad Nežárkou. 

Od opernej sezóny roku 1917 spievala opäť, a to prvý krát po nútenej prestávke v roli Libuše, čo sa stalo národnou udalosťou číslo jedna. 

Usporadúvala koncerty s vlasteneckou tematikou po celých Čechách a Slovensku a prispievala tak k pohybom smerujúcim k národnému osamostatneniu. 

Už počas svojej kariéry opernej primadony začala písať básne, drámy a romány. Trojdielny historický román „V tieni modrej ruže“ jej vyšiel v roku 1924. Je autorkou ešte dvoch románov,  "Dr.Casanova" a "Kněžna Libuše", menej známe sú jej dve básnické zbierky "Květy sněhu" a "Der galante Abbé". 

Vojnové útrapy a cisársko-kráľovská polícia jej znemožnili v tridsiatichšiestich rokoch spievať, čo jasne znamenalo koniec brilantnej kariéry. Už nikdy sa neopakovala jej cesta slávy po Európe a Amerike. 

Ema Destinová je príkladným symbolom a českým vzorom vlastenectva. V jej osude sa zrkadí situácia, ktorá v jej národe počas jej života vznikala. V českom prostredí bolo bežné, že priemyselníci, finančníci a rôzne vážené osoby mohutne podporovali nielen vlasteneckú umeleckú elitu ale i odbojové hnutie.

Toto bolo na Slovensku zriedkavým javom, keďže podnikateľská vrstva nemala takú finančnú kapacitu. 

Emmy Destinn nebola nikdy dôležitým ohnivkom vlasteneckého odboja, avšak bola jedným z nasilnejších vtedajších národných symbolov českého úspechu vo svete. Pre Čechov bola lepšou reklamou ako Tatíček Masaryk.

Tak ako ona sa angažovala celá česká umelecká vrstva a celý národ. Jednotnosť v tomto postoji nepochybne veľmi prispela k úspechu národnooslobodzovacieho boja bez ohľadu na jeho pragmatickú odvrátenú stránku spomínanú v predošlých dieloch tohto seriálu. 



pramene: Osudové ženy, Bělina a Fidler, Fragment Praha 1996
                   Wikipedia
                   Internet

Idoly a omyly II. | stály odkaz

Komentáre

  1. Nemůžu absolutně nic, než vzdát úctu,Cokomilo.
    Jsi j nezaplacení. Tvé pátrání po archivech by mělo býti oceněno, no asi, není,a Destinová, její hlas , býti jen na chvíli pomýjivou v její blízkosti, to by teda bylo!
    Dobře jsi vybrala. Osobnost z dnešního hlediska diskutabilní, no v zásadě vlastenka! Ženy to můžou, vyřkl jeden poét na Dobříši.
    Nechť, pravím já!
    A si jí asi vyautúbuju, kočenu, jednu, nádhernou!
    publikované: 11.06.2009 13:58:20 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Mito, neviem čo diskutabilné na nej bolo,
    skôr si myslím, že diskutabilní boli c.a k. žandári...
    publikované: 11.06.2009 17:53:24 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Nóó, moja, klídek,
    hoď se do klidu, protože si najsamlapšia. Ty v těch archivech si neskutečná))))))
    publikované: 11.06.2009 18:22:54 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  4. takýto neúspech som už dávno nemala, takže najsamlepšia nie...
    operná diva nikoho nezaujíma.
    publikované: 11.06.2009 18:27:07 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Nekolabuj, Cokomilko, znám to, je mi to povědomý))))
    Chce to výdrž! Věř mi. Vono bude líp! Možná.
    Najsamlepšia si Ty, kočka, krásna!!! Se uvědom!
    publikované: 11.06.2009 18:44:27 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014