Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Idoly a omyly II.: Štefánik a cárovo zlato

4.časť

        Najnovší článok: Zákaz kritiky islamu?

V rámci môjho dlhotrvajúceho projektu Idoly a omyly II. uvažujem nad kontroverzným pôsobením generála francúzskej armády Milana Rastislava Štefánika pri zostavovaní a činnosti Československej légie na území Ruskej monarchie a neskôr boľševického Ruska.

 

Prešla som veľa prameňov. Od českých až po ruské. České zdroje napospol prezentujú čsl. légie v Rusku ako štátotvorný element, ktorý sa svojou krvou zaslúžil o vznik prvej ČSR.

 

tom, ako sa tam v skutočnosti správali, ako lúpili, vraždili, tlačili falošné bankovky a drancovali skromné ekonomické zdroje všade pozdĺž Transsibírskej magistrály nebudem ale písať podrobne... Skôr ma zaujalo podozrenie, ktoré sa snažia niektorí znalci histórie vrhnúť na uctievanú postavu slovenskej minulosti akou nepochybne Milan Rastislav Štefánik je.

 

Je nepochybné, že Štefánik sa veľmi angažoval pri zostavovaní čsl. légií na území Ruska a veľmi sa staral o ich politicko-ideologické zameranie. Legionári mali jednoznačne zahájiť boj proti boľševizmu a bojovať v bielogvardejskom zoskupení bojových síl v súčinnosti s admirálom Kolčakom. Tak sa zo začiatku aj dialo. Bitka pri Zborove, kde sa stretli proti sebe rakúsko-uhorské a cárske ruské vojská, ukázala dobré bojové schopnosti Čechov, čo sa neskôr stalo súčasťou bojovej hrdosti čsl. armády.  

 

Citát: Anton Hrnko: Chlapci od Zborova

Kerenského ofenzíva začala 1. júna 1917 a už na druhý deň bola do bojov nasadená i prvá česko-slovenská strelecká brigáda so svojimi troma plukmi (Mistr Jan Hus, Ján Žižka z Trocnova a Jiří z Poděbrad; cca. 3800 mužov) pod velením ruského plukovníka V. P. Trojanova. Do boja boli jednotlivé pluky nasadzované postupne od skorých ranných hodín a postupne sa im podarilo prelomiť prvú, druhú i tretiu líniu rakúsko-uhorskej armády, ktoré bránili zväčša české pluky z južných Čiech. Operačný úspech česko-slovenskej brigády nebol ruským velením využitý. Napriek tomu, že počas útoku brigády došlo k celkovému prelomeniu rakúsko-uhorských obranných línií a jej príslušníci sa dostali až do hĺbky 5 km za líniu frontu, ruskí velitelia neboli schopní tento taktický úspech pretaviť do získania prevahy na fronte. Boľševickou propagandou podlomená morálka ruských jednotiek zlyhala na celej čiare. Operačný úspech česko-slovenských légií tak nič nezmenil na celkovom vojenskom neúspechu Ruska. V ďalších mesiacoch sa museli čsl. legionári húževnato brániť nemeckým a rakúsko-uhorským útokom pri krytí ústupu ruských vojsk.

Koniec citátu.



Neskôr sa čsl. legionári zamerali na iné. V Kazani im padol do rúk zlatý poklad Ruskej monarchie v celkovej hodnote 507 ton a 144 kg čistého zlata. Prečo sa táto orientácia zverencov Francúza generála Janina prudko zmenila, je známe. Dostali priame rozkazy od Beneša a Masaryka. 

 

Ďalší citát o osude ruského zlata:

Následne dňa 2.2.1920 sa čsl. légie zmocnili celého vlaku s ruským zlatým pokladom. Potom vydali admirála Kolčaka do rúk červenoarmejcom, zrejme so súhlasom a vedomím Masaryka a ako výmenu žiadali jednu tretinu zlata z ruského pokladu. Niektorí historici tvrdia, že v pražskom archíve je tajný dokument o odovzdaní 18 vagónov s ruskými cennosťami do rúk legionárov.Koniec citátu.

 

Skon  generála Štefánika avšak spadá do roku 1919, na nedeľu 4.5. 1919. Lietadlo s ním havarovalo, ale Štefánik ešte chvíľu žil. Jeho osobný udavač, konzul  Ján Šeba ho na palube jeho posledného letu už nesprevádzal...

 

Dňa 16.8.1918 vydal Beneš príkaz vedeniu čsl. légií, francúzskemu gen. Janinovi, aby tento poklad „vyviezli“ z banky v  Kazani cez Samaru do Ufy.  To, že sa pri tom nezaobišli bez bojového nasadenia je asi jasné. Prezident Woodrow Wilson dal zablokovať všetky prístavy na západnom pobreží USA aby lode s ulúpeným zlatom a čsl. legionármi tam nemohli pristáť. Celkovo vyplávalo z Vladivostoku a čínskych prístavov 90 lodí s nákladom ľudí, tovaru a 18 ton zlata.

 

Teda, touto budúcou lúpežou sa zrejme mal zaoberať Štefánik pri svojej tretej ceste v roku 1919 do Ruska...avšak opak je pravdou. Na mieste zisťuje pravdu a vyhráža sa akýmsi „riešením po návrate légií domov“... je jasné,  že sklamaný vlastenec a čestný generál  nemal už viac dôvod byť hrdý na to, čo urobil, no vinu zato mu  nie je možné prisúdiť. Príkazy išli cez vedenie nového československého štátu,  Štefánik v ňom zrejme nemal miesto...

 

Porovnanie dátumov jasne nasvedčuje, že obviňovanie Štefánika z lúpeže cárskeho zlata nestojí na logickom základe. Červená stužka Čestnej légie od Francúzskeho štátu mu môže zostať primaľovaná na jeho uniforme. Žiaden rachot pri páde idolu z piedestálu nepočujem.



Súviasiace linky: trailery k filmu Admirál Kolčak    

                  Dokumentárny film o čsl. légii       

                  Anabáze

                  Okolnosti zrodu ČSR

Časti seriálu:1. Stalin a jeho aliasy     2.   Coco Chanel pod maskou  3. Keď básnik D´Annunzio dobýval Rijeku

                               5. Tatíček Masaryk

 


Idoly a omyly II. | stály odkaz

Komentáre

  1. Vyzerá to tak, že Blogy na titulke akosi zmizli...
    vysvetlí to niekto?
    publikované: 04.06.2009 11:44:15 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Čoko, viac než dobré spracovanie
    ...asi by sme mali zmiznúť aj my :-) O_ô
    publikované: 04.06.2009 13:01:39 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  3. coko
    mam nieco na podporu tvojej logickej uvahy ; ).

    "Řekl sem spojencům otevřene: nebojím se vítězství bolševikú. Bolševistická vláda je demokratická, socialistická."
    (Kyjev, február 1918) Tomáš G. Masaryk

    "Boľševizmus znamená požiar, ktorý ohrozuje celý svet."
    (Čeljabinsk 5. decembra 1918) Milan Rastislav Štefánik

    snad najlepsie to opisal Lt.Gen. W. von Sakharow v knihe Die tschechischen Legionen in Sibirien, ktoru masaryk na uzemi CSR zakazal.

    http://tnit.fr/book/sakharow.htm
    publikované: 04.06.2009 13:22:09 | autor: kri (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Dakujem kri, prečítam si, už som čosi o tom čítala...
    V podstate mi nejde o očierňovanie a či dokazovanie, lebo to už urobili očití svedkovia, ide mi len o Štefánikov podiel na tom, čo sa udialo na Sibíri...
    publikované: 04.06.2009 15:11:51 | autor: cokomilka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. tiež si myslím, že je to zaujímavé
    spracovanie asi veľmi komplikovaného problému na menšom priestore...rada si prečítam aj ďalšie časti :)
    publikované: 04.06.2009 19:14:24 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Ďakujem :P
    myslím, že o Štefánikovi sa popísalo toľko a toľkí, že tu veľa nových nápadov nebude. Iba ma tak zarazilo raz, že určití ľudia, s určitou mierou poznania jasne narážajú na to, že Štefánik to má celé na rovaáši. V škole sa učí jedno, archívne materiály hovoria niečo úplne iné...
    publikované: 04.06.2009 19:42:04 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Je to tak.
    Presne takto mi to podal môj dedo asi pred 40-timi rokmi. Štefánika odstránil Masaryk a basta, tak to je a pamätníci dobre vdia že je to pravda. Tak isto ako Havel odstránil Dubčeka, veď ako by to vyzeralo keby jednotkou v štáte bol slovák...
    publikované: 15.07.2009 16:53:23 | autor: mino6 (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. autorke
    Odporúčal by som autorke prečítať si napr.Jesenského "Cestu k slobode". Spisovateľ, človek s talentom pozorovateľa a rozprávača, priamy účastník a očitý svedok udalostí, s veľkou pravdepodobnosťou opísal čo videl a zažil tak ako to naozaj bolo, keď už pre nič iné, tak preto, lebo nemohol tušiť, akým smerom bude treba dnes "vyrábať dejiny".
    publikované: 21.07.2009 16:06:31 | autor: nomin (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. LEGENDA STEFANIK JE VELMI AMBIVALENTA !
    BOL SLOBODOMURAR, NECHAL SA VODIT ZA NOS MASARYKOM, PRE KTORÉHO BOL NIECO TAKÉ AKO ZDRAP PAPIERA, CESI HO VYUZIVALI & ZNEUZIVALI AKO LEN MOHLI, ZAMETALI S NIM LEN TAK FIKLO AKO S MALYM SOPLIAKOM. STEFANIK BOL VELMI DLHO TAKÉ NIECO AKO NAIVKA.

    - INAK: NIKDY nebol csl. generalom, lez iba francuzsky LIEUTENANT-COLONEL = PODPLUKOVNIK. Iba ked ho potrebovali na verbung medzi slovenskymi / ceskymi zajatcami v Taliansku / Srbsku tak mu dali vyrobit kvazi generalsku uniformu, aby tam medzi zajatcami urobil na nich hogo-fogo skratka ohromil ich a tym sa nechali lahsie nalakat za "dobrovolnikov" do vznikajucich kvazi csl. legii, ktoré vsak vskutku bojovali za cisto CESKÉ zaujmy. (Preco by predsa nemohli naivni Slovacikovia cedit svoju krv nato, aby sa stali po vojne kvazi ceskou koloniou, nie pravda???)

    - Ako vsetko okolo "slavnej" ceskej anabazy tak aj Stefanikov kult sa zakladal iba na podvodoch: Mal vlastne iba sluzit prazskej arogancii na rafinovanejsie ovladnutie naivnych slovenskych somarov ... co sa zrejme nadalej velmi dobre dari.
    publikované: 08.10.2009 09:51:42 | autor: pablito (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. pablito, že MRŠ bol franc. generál máš napísané hneď v prvom odstavci
    ale ty si zrejme musíš odrapkať nejaké nenávistné klišé čo všade kopíruješ...
    Intrigy sú najčastejší nástroj politiky, aj v prípade MRŠ ako ich obeti...
    A propos, si určite Slovák? Nie agent SMK alebo Fóra maď.poslancov KK?
    publikované: 08.10.2009 12:06:12 | autor: cokomilka (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. SI ID CREDIS, ERRAS !
    Co si cocomilka mysli, je jedna vec, Na kazdy pad sa diskvalifikuvava, ak zacina s ociernovanim. Tak sa nevedie férova historicka diskusia. Okrem toho nepozna pramennu zakladnu. Mal by sa najprv naucit po francuzsky a az potom sa pustat do historickych diskusii. - Vec s tym "generalom" Stefanikom sa ma totiz presne tak ako som to bol hore vyssie uviedol vo svojom prispevku: LEGENDA STEFANIK JE VELMI AMBIVALENTA !

    - Original dokumentu zo zaciatku juna 1918 to jednoznacne dokazuje:
    « Le Président du Conseil, ministre de la Guerre, informe M. le lieutenant-colonel Štefánik, de l’armée tchéco-slovaque, qu’il est nommé général de Brigade à titre de mission dans l’armée tchéco-slovaque pendant la durée de la mission qu’il remplit comme adjoint au commandant de l’armée tchéco-slovaque et comme membre du Conseil National. Il n’exercera l’autorité qui s’attache à ce grade que vis-à-vis des contingents tchécoslovaques ainsi qu’au cours des diverses missions qu’il accomplira à l’étranger au service de la cause tchéco-slovaque. L’effet de cette nomination cessera dès que la mission de M. Štefánik aura pris fin. »
    (Tento original sa nachadza v Service historique de la Défence pod signaturou DAT, 7 N 65;)

    - Podla dokumentu je Štefánik lieutenant-colonel. Ako brigadny general môze vystupovat v ramci csl. kontingentu a poslania, ktoré ma splnat v sluzbach cesko-slovenskej kauzy. A posledna konci upozornenim, ze "AKONAHLE SA STEFANIKOVA MISIA SKONCI TAK PRESTAVAT PLATIT JEHO MENOVANIE".

    - EST, QUOD TIBI IRASCAR.
    publikované: 13.10.2009 10:57:34 | autor: pablito (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Očierňovať si ty začal, ja ťa len komentujem a nemusíš zdôrazňovať,že
    Štefánik bol "len" generálporučík a bol "len" pre čsl. légie.
    Nikde som nepoprela, že Štefánik bol francúzsky ge.-por- a táto hodnosť mu bola prepožičaná na dobu určitú a len pre potreby čsl. légií . Čsl. légie boli totiž súčasťou francúzskej armády a preto jeho hodnosť nemohla byť iná, len francúzska.
    Pablito nenávidí proste všetko pozitívne v slov. dejinách a musí znevážiť význam osobnosti akou je M.R.Š. a vysvetliť aspoň negatívne neodškriepiteľné fakty.
    pablito, prestaŇ tu vyrývať, článok bol o inom, nie o účele prepožičania hodnosti generála.
    Už sa tu neukazuj. Dík.
    publikované: 13.10.2009 11:21:47 | autor: cokomilka (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. :-) páči sa mi tvoja razantosť.

    publikované: 13.10.2009 11:28:29 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Čsl. légie
    Odporúčam autorke, aby si prečítala český časopis History číslo 2/2010. Je tam nepriamo priznané. že legionéri ukradli zlatý poklad Ruska. Z tohto pokladu bol aneskôr financovaná najstabillnejšia banka v ČSR-Légiobanka
    publikované: 19.02.2010 18:49:53 | autor: mathias von Slovan (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. mathias von Slovan, precitam si to.
    dakujem za upozornenie.
    publikované: 19.02.2010 19:12:02 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014