Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Manifest popletenej voličky

Kto sú to fanatici, stabilizovaní, nadhľadníci a flexibilovia? Štyri druhy mnou pomenovaných účastníkov spoločenských demokratických procesov...ehm.
                              
Súc sácaná do ľava i do prava, hore aj dolu rôznymi ideologickými smermi, vďaka ktorým je naša spoločnosť  roztrieštená na príliš malé kamienky politickej mozaiky, uvažujem nad tým ako sa zorientovať a zaradiť niekde kde nie sú fanatici alebo subjekty bez chrbtovej kosti. Teraz spomínam politické strany tak ako aj bežný občiansky život,ktorý funguje na princípe  demokratickej plurality alebo prinajmenšom mal by.
V záujme vytriedenia názorov, ktoré sa zmestia do formy už vytvorenej a danej človeku  výchovou a skúsenosťami, mi hrozí, že sa ocitnem v roli popletenej voličky, ktorá sa točí ako veterná ružica  podľa toho ako si ktorá politická partaj  dokáže zaradiť moje osobné preferencie do svojho programu. Následkom takej situácie môže byť stav prehnanej flexibility, čo sa už v civilizovaných krajinách veľmi nenosí.
Prehľad, ktorý získavam v politickom mnohozložkovom spektre ma nakoniec doženie k akémusi zľahostajnenému nadhľadu, keďže moje požiadavky sú roztrieštené a preto nedostupné.
Nasledovné mávnutie rukou nad beznádejným hľadaním ma posunie do pozície voliča, ktorý má tú závadu, že má nadhľad… nuž čo s takým nadhľadom? Umožňuje mať povznesenú dušu a vyrovnané nervy čo je skvelý pocit. Fanatici ho určite nepoznajú. No sú to oni, ktorí sú tými najistejšími voličskými hlasmi. Fanatici už totiž nerozmýšľajú. Veď prečo aj. Majú vyznačenú cestu prvej triedy, po ktorej tlačia svoju kariéru. Prečo by uvažovali nad všeobecným blahom, nad tým, čo je dobré a čo zlé?
Prečo by pochybovali o správnosti a hľadali nové riešenia? Prečo by posúvali spoločnosť do nových lepších zajtrajškov oprostených od chýb demagógov? Skomplikovali by si svoju jasnú perspektívu.
Naproti tomu pochybovači a kritické duše,  hľadači a pionieri neprebádanej džungle sociálnych vzťahov, ktorí posúvajú poznanie a tlačia tak evolúciu do ďaľšej vývrtky sú neželaní a zbytoční. Nemajú jasný názor. Len kritizujú. Posmeškujú a zavadzajú. Nevedia za koho budú hlasovať v najbližšom parlamentnetvornom cirkuse. Pardon, zmätku. Pretože si vyberajú a vyberajú. Hľadajú optimálne riešenia. Chcú dobro pre väčšinu. Ach jaj. Treba ich dôkladne spucovať a vyhodiť, klasifikovať ako marxistických tmárov.
 
Tu sa musím pozastaviť nad určitým nie nezanedbateľným rozdielom medzi fanatikmi a ľuďmi so stabilným politickým názorom. Volič stabilizovaný je schopný rozoznávať hranice, kde končí jeho potreba istoty a stálosti a začína nezmyselné presadzovanie ideológie militantným spôsobom, bez sebareflexie a diplomatickej dávky tolerancie voči politickým protivníkom. V procese rozoznávania a triedenia názorov sa tak fanatikovi stáva, že nadhľadových jednotlivcov a prehnaných flexibilov hádže do jedného vreca, kde samozrejme nepatria. Opäť sa musím zamyslieť nad rozdielom medzi nadhľadovým a flexibilom.
Nadhľadový je ten, ktorý hlavne hľadí. Od toho je odvodené jeho pomenovanie.
Hľadí a obzerá, študuje rozdiely a pritom sa možno zabáva. Flexibilný jednotlivec sa nezabáva. Omrkne situáciu a využije príležitosť. Zaradí sa tam, kde sa dá. V tomto štádiu sa práve kryštalizuje ten dôležitý rozdielik medzi nimi.
Tam, kde nadhľadník kývne rukou a ide si po svojom, flexibil obsadí voľné miesto v reťazení príležitostí. Nekoriguje, neposudzuje. Vo svojej pružnosti sa nezamýšľa.
Nuž a tak paradoxne nachádzam spoločnú charakteristiku medzi fanatikom a flexibilom. Majú spoločné nedostatok sebareflexie a milej vlastnosti korigovať a vychovávať seba samých. Taký úkaz ako je sypanie si popola na hlavu za svoje chyby sa u nich nevyskytuje.
 
Konečná rekapitulácia štyroch sort sociálne sa angažujúcich mi vychádza nasledovne. Fanatici flexibilovia brzdia evolučný vývoj, nadhľadníci a opatrní stabilizovaní posúvajú rôznou rýchlosťou vpred.
Netvrdím, že prvá skupina je zbytočná. Pri jazde treba používať občas aj brzdy nielen plyn, osobitne vtedy, keď evolúcia je proces napredujúci nevedno kam, po nevytýčených trasách.



O politikoch - súvisiaci článok

LABYRINT MYSLE | stály odkaz

Komentáre

  1. výstižná klasifikácia konzumentov demokracie, čoko :)
    tak mi napadlo: nepokúsiš sa aj o klasifikáciu homo politicus, ktorý určujú (ne)demokratické pravidlá hry?
    nepreskúmaš, kde sú rezervy a nedostatky demokracie a demokratov?
    a nepokúsiš sa zamyslieť na tým, ako a kam z (ne)demokratických konopí?
    publikované: 19.01.2007 16:41:13 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ... ktorí ;(
    publikované: 19.01.2007 16:41:46 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  3. veruze
    dobre vravis
    jedno je ale iste : v slovenskej politike karieru nespravis
    publikované: 19.01.2007 17:19:47 | autor: yoss (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. to hogo:
    nuz homo politicus je singular, teda zameno ktory je spravne:))
    Tvoje temy beiem za svoje a budem si nad nimi trapit po nociach hlavu a cosi napisem.dakujem
    publikované: 19.01.2007 17:37:48 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. ... sa tešííím, čokooo :))
    no s tým ponocovaním to nepreháňaj, aj buvinkať je záhodno občas :)
    P.S. s tým singulárom máš recht, tak som tam pos.al sloveso... ;(
    publikované: 19.01.2007 18:05:18 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  6. :) som to myslel
    v dobrom, ten moj predchadzajuci komentar
    zatial sa v slovenskej politike presadili len fanatici, flexibilovia a ini bilovia a tak lahko medzi seba niekoho slusneho nepustia :)
    publikované: 20.01.2007 11:23:04 | autor: yoss (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. to yoss
    ja som to nevzala v zlom. iba sa mi zda, ze su aj dobri iba su poskryvani...
    publikované: 20.01.2007 17:41:51 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014