Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Objektívna pravda

Nezľaknite sa filozofického úvodu, na konci je to veselšie...
    

Objektívna  skutočnosť = objektívna pravda?

Slovné spojenie “objektívna skutočnosť”  je veľmi silný tromf. Často sa oň potkýnam v snahe pochopiť zdôvodnenia čohokoľvek u poniektorých mudrcov z východu aj západu. V ich popisoch skutočnosti mi ale vadí, ak zamieňajú toto slovo celkom často za slovo pravda. Objektívna skutočnosť sa  môže naozaj zdať subjektu motajúcemu sa v labyrinte dojmov a pojmov  ako objektívna pravda.

Abstrakcia týchto dvoch slovných spojení sa v bežnom čase a priestore akosi zakrivene  premieta na javy tak, že niekedy naozaj mám ťažkosti zosúladiť si svoje zistenia a spôsob uvažovania do tej miery aby tieto dva  pojmy boli navzájom porovnateľné.

 Preto si kladiem otázku, či  pravda a skutočnosť  môžu byť dva navzájom ekvivalentné pojmy označujúce to isté, teda sú synonymické.  Pri odpovedi na ňu mi ovšem vstupujú do uvažovania niektoré  pochybnosti. Skutočnosť je predmet, jav alebo priebežný dej merateľný alebo odhadnuteľný zmyslami. Potiaľto je to pomerne jednoduché.  Konflikt v myslení nastáva pri posudzovaní vzájomných vzťahov jednotlivých posudzovaných javov.  Najvypuklejšie sa problém objavuje najčastejšie tam, kde človek predpokladá maximálnu snahu o korektné vyjadrovanie, čoho vhodným príkladom

je v súčasnosti poľský prezident počas tlačovej konferencie /TU/.

Alebo politici miešajúci krvavú politickú kašu na blízkom východe/TU/. V tomto regióne je naozaj ťažké definovať objektívnu skutočnosť, nieto ju ešte vyhlásiť aj za pravdu.

V zmysle dole uvedenej poznámky, ktorá definuje pravdu si mnohí zamieňajú skutočnosť za ideál a dajú jej trúfalú definíciu objektívna pravda. Palestínci bojujú za svoju pravdu a volajú ju sloboda pre palestínsky ľud. Ja si otvorím stránky na BBC alebo inde a čítam slová chaos, zabíjanie detí, prestrelky medzi Fatahom a Hamasom, poprípade veľmi špecifický  vklad Izraela v podobe vlastnej pravdy s názvom “palestínskych teroristov treba postrieľať”.

Netvrdím, že to, čo píšem je pravda. Moje informácie, s ktorými pracujem sú vďaka chaosu v pojmoch deformované a to, že sú deformované veľmi často len inštinktívne vytuším  medzi riadkami vďaka siahodlhej histórii sklamaní. Len ma bolí zadný mozog z tej nehoráznej trúfalosti  privlastňovať si právo manipulovať so slovami tak, že  pravda sa stáva nepolapiteľným ideálom, drakom držiacim si v papuli mystifikácií chvost menom Pravda.

Navzdory všetkým nedorozumeniam vo verbálnej komunikácii sa predsa len ktosi napil z vôd rieky Aléthé a zhrnul ten brajgel zo stola celosvetového mediálneho kšeftovania s pravdou. Kalifornskí mieroví aktivisti sa dohodli, že 22.12.2006 urobia poriadok na zemeguli  pomocou kolektívneho orgazmu a budú vplývať na energetické pole zeme aby nastolili celosvetový mier.  :)))

 

- významový konštituent zodpovedajúci istej skutočnosti alebo ideálu; pravda je dianie otvorensti voči skutočnosti, odhaľovanie sa skutočnosti (alétheia), mýticky povedané - pravda je rieka nezabúdania (Aléthé), z ktorej duše odcudzených (zaživa mŕtvych) pijú rozpamätanie sa, strácajú zabudnutie na to, čo sa v skutočnosti deje. Pravdu nemožno "mať", "vlastniť", ale možno na nej (na onom dianí otvorenosti) participovať (možno piť z rieky Aléthé).

Pravdu často chápu napríklad ako zhodu vecí a intelektu alebo ako odhalenosť ( alétheia) a inými spôsobmi.
 
        

LABYRINT MYSLE | stály odkaz

Komentáre

  1. čoko, pekná úvaha (nielen) o vzťahu skutočnosti a pravdy...
    môj názor je, že napriek tomu, že objektívna skutočnosť i pravda jestvujú (najmä o skutočnosti som si dosť istý, veď mohla by 'skutočnosť' nejestvovať?), no vo svojej absolútnej podobe sú nami ľuďmi nepoznateľné.
    že prečo nepoznateľné?
    lebo sú tak komplexné, že my na ich postihnutie nemáme zatiaľ(?) vhodný jazyk, nedisponujeme poznávacími nástrojmi, ktorými by sme ich komplexnosť postihli, a najmä (keďže sme súčasťou skutočnosti) nemáme a nikdy nebudeme mať dokonalý odstup a nadhľad, ktorý by nám umožnil vidieť skutočnosť v jej úplnosti a objektivite...
    k otázke, či 'pravda a skutočnosť môžu byť dva navzájom ekvivalentné pojmy označujúce to isté, teda či sú synonymické'.
    myslím, že nie sú ekvivalentné, lebo kým 'objektívna skutočnosť' jestvuje nezávisle od našej vôle, 'pravda' je len našim pokusom o presnú výpoveď o 'skutočnosti', o jej dokonalé postihnutie.
    a k tým blízkovýchodným pravdám...
    tak ako na Balkáne, v Írsku, v Španielsku, v Tibete, či vo vzťahoch Slovákov a Maďarov, ani na Blízkom východe niet žiadnej jedinej pravdy, preto nemá zmysel sa jej domáhať...
    schodným riešením je len kompromis a možno jedno úprimné vzájomné odpustenie si spáchaného bezprávia a krívd...
    a k tomu kolektívnemu orgazmu...
    kolektívny orgazmus prebieha de facto každý deň, 24/7, a k svetovému mieru akosi nespejeme.
    no nepochybujem, že aspoň tí mieroví aktivisti si to užijú a týmto príjemným spôsobom budu kedykoľvek a radi podporovať svetový mier...
    a propo, ak by sme sa neustále milovali, nebolo by času na nenávisť a vedenie vojen. ;)
    publikované: 17.12.2006 10:36:34 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ...
    jak je to s pravdou, s pravdou se šetří možná proto aby zbyla ...

    Kabát - Corrida - Kdoví jestli to samé
    publikované: 17.12.2006 10:49:42 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hogo dakujem za koment.
    viem ze nema zmysel sa domahat aby v politike zacala fungovat otvorenost k pravde ide mi o to, ze ti, ktori by ju mohli pouzivat aspon v opisoch dejov su uz ovplyvneni roznymi mystifikaciami natolko,ze skutocnost deformuju uz pri prameni informacii.
    publikované: 17.12.2006 14:27:42 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. nuž a som opäť múdrejší..
    22.12 som mal čosi v pláne,ale čo človek neurobí pre dobrú vec :)
    publikované: 17.12.2006 16:15:41 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  5. čoko, mediálny obraz udalostí je a vždy bude skreslený...
    jedným zo zdrojov skreslenia je OBŤAŽNOSŤ vytvorenia presného obrazu, druhým (možno väčším) je ÚMYSEL vytvárať určitým záujmom slúžiaci mediálny obraz...
    jediné, čo s tým môže urobiť každý z nás, je to, že s faktorom skreslenia budeme počítať, že k informáciám budeme pristupovať so zdravou pochybnosťou, že si ich budeme overovať a konfrontovať (aj spätne) so skutočnosťou, a podľa výsledku overovania prisudzovať informačným zdrojom odpovedajúcu mieru vierohodnosti.
    inými slovami: aj pri informáciách je neraz dobré položiť si otázku 'cui bono'...
    publikované: 17.12.2006 16:34:02 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  6. teide ano treba sa pripravit
    na ten den:))
    publikované: 17.12.2006 16:38:18 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. cokomilka
    páči sa mi ako uvažuješ a snažíš sa chápať aj také problémy, ktoré sa týkajú našej prežívanej (aj verejnej) skutočnosti...len dnes už nemám síl ti odpovedať obšírnejšie, možno nabudúce;)
    publikované: 19.12.2006 14:58:33 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014