Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Obrana reči slovenskej - história sa opakuje

Voľajako sa nám tá história nie a nie pohnúť z miesta... Drobná úvaha na tjemu, či je vuobec potrebňje podporovať Slovenskú menšinu na južnom Slovensku, hlavňe tam, kďe sa jej poďjel na zložení obivaťelstva pohibuje okolo 20perc. Slovákou.

Pri tomto probleme sa obvikle argumentuje všeobecním zisťeňím hašťerivích „anťislopistou“, že veť na národňe zmješaních územjach je pokoj a luďja sa pekňe znášajú...

Luďja na národňe zmješaních územjach majú hlavňe zmješaňje názori na podporovaňja jazikovích práv tam, kďe sú títo hodňe zmješaní a pomer Slovákou a Uhrou je ňerozhodní. Tam, kďe prevažuje uhorskí živeu, tam je názor jasní: ňič nám ňetreba od maťice Slovenskej...a veďja to napoďiv povedať v gramaťicki správnej Slovenskej veťe.
No ak treba vzjať do úvahi práva mjestnej Slovenskej menšini v prakťickom živoťe, zrazu sú bližšje ňedefinovaťelňje prekážki vo vikomuňikovaní si probljemu a Slovenčina je ňeprekonaťelní hanďicap. Ak Slovenskí uhri majú čo i len omrvinku podozreňja, že ňje sú dodržaňje ich ústavňje občjanske práva, okamžiťe sa sťažujú a ich poslanci podávajú inťerpelácje i v bezvíznamních drobnosťjach. *

Ak však štátotvorná Slovenská menšina na juhu Slovenska zrazu zisťuje, že potrebuje ombudsmana abi sa domohla aspon jednaňja v úradnom stiku v Slovenčiňe v obcjach s prevahou uhrou, vťedi sa čudujú, že načo je dobrje takje poburovaňja a rozdúchavaňja vášní.

A vuobec, čím Vjac píšem o tejto teme, tím vjac ma prepadáva pocit už viďenjeho. Pred ďeveťďesjaťimi rokmi Slovenskí ďejaťelá písali velmi podobňje veti ako ťeraz ja...Mentalita vodcou uhorstva sa ňezmeňila. Je tu prevelká precitlivelosť pre práva uhorskej minoriti.

No Slovenská minorita akosi ňemá podla ňich právo na ochranu, veť predsa žije medzi hraňicamí štátu so Slovenskou večšinou. Ako to teda, že táto Slovenská menšina v mori uhorskej menšini má ťje istje problemi ako Slovenská menšina v mori uhorskej večšini v MR? Veť ju má predsa chráňiť Slovenská ústava...hm. Naozaj. Ako sa mohlo stať, že Slovenská ústava na území zvrchovanjeho štátu ňemá takú účinnosť abi mohla Slovenská menšina na juhu Slovenska bezstarostňe hovoriť svojou maťerčinou kďekolvek a kedikolvek to ňjelen potrebuje ale i ňepotrebuje, prosťe vždi...? Na toto si ňevjem dosť presňe odpovedať.

Kebi som prevjedla presňejšju analízu toho ako sa uplatňuje zákon v praxi v územních celkoch majúcich zmješaňje obivaťelstvo, poznala bi som odpoveď...no bohužjal, ňemám prostrjedki abi som urobila prjeskum ako v ťereňe puosobja ruozňe zákonňje ustanoveňja na ochranu menšín...hlavňe v obcjach s prevahou uhorskej menšini a s mjestnou administráciou hovorjacou uhorski...

Tak mi ňezostáva iňje iba dúfať, že kriťizovaná budúca akťivita Maťice Slovenskej spočívajúca v zakladaní maťičních pobočák na juhu Slovenska dokáže zmapovať ňedostatki vo vimožiťelnosťi práv ňedominantnej menšini Slovenskej a upozorňiť na ňe. Možno takto ňebuďe treba dávať podňet na noví zákon chráňjaci Slovákou v ich vlastnej zvrchovanej domoviňe.

• viď. Ágnes Bíró inťerpelácja kvuoli geografickím názvom
   tematicky súvisiaci článok:  Koruna sv.Štefana-totem maďarskej demokracie

MIŠ-MAŠ | stály odkaz

Komentáre

  1. Čokomilka, otáčam oči vpravo, vľavo, hore dole, ako tá zemeguľa okolo svojej osi,
    Maškrtím na tých tvojich písmenkách, nuž veru, tak dobre som si už dávno nezamaškrtila, už dávno som nemala také dobré očné cvičenie a už dávno som sa tak dobre nezasmiala!
    :-)
    publikované: 22.08.2008 09:07:12 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :-)
    publikované: 22.08.2008 09:12:17 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. vobec som sa nevedela
    sustredit na obsah....
    publikované: 22.08.2008 10:04:01 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  4. hviera, to neva.
    Štúrovčina je už raz taká.
    publikované: 22.08.2008 10:08:53 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Csokomilka, szúhlaszím s ťebov,
    ja tu, izé, zsiem na juchu, posnám to oszobňe. (-:
    Laszki
    publikované: 22.08.2008 20:02:47 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  6. xixi, laszki,
    ti si muoj človjek.
    publikované: 22.08.2008 22:51:14 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. normálné
    na juhu ked ludia chcú byt úprimny a milííí jeden k druhého, tak slovák rozumie po magyarszki a madar rozumie po szlovenszki, jeden rozprává po slovensky a druhy po madarsky, a nie je niaky problem s gramatikou alebo vyslovnostou ...s tym takou, takou onou :-D
    ...a je to normálné v strednej európe!!!!!!!! v EU!
    publikované: 17.09.2008 19:02:46 | autor: begri (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. unbelievable
    Zakon je absurdny, zbytocny. Poslovencovanie sa deje tak ci onak. Takto je to uz take okate, ze ak si to obcania a ochrancovaia demokracii nevsimnu, tak si zivot v normalnej spolocnosti ani nezasluzia. Tato vlada je neuveritelna, dufam ze tato krajina uz horsiu mat nebude.
    publikované: 03.07.2009 11:12:50 | autor: Zomi (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. to si ma sokol, poslovencovanie - a v akej forme, unbelievable?
    poslovencovanie je uz len blby vymysel...dobry akurat na to aby bola zamienka zobrat dalsie peniaze pre mensinove skolstvo zo Sorosovej nadacie...
    publikované: 03.07.2009 11:18:40 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Ďakujeme
    Ďakujem, čokomilka, bolo to velmi pekňje a poučňje čítaňja, mnohí bi si z toho i dňes mali zobrať ponaučeňja.
    publikované: 15.07.2009 19:57:09 | autor: MuadDib (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. :D
    rado sa stalo.
    publikované: 15.07.2009 20:00:51 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014