Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pimprlové divadlo pre 300 tisíc mŕtvych a dva milióny bezdomovcov

 Súdánsky prezident Omar Hassan al-Bašír oznámil bezprostredné zastavenie bojov v oblasti Darfúru v západnom Sudáne.  

Povedal, že jeho vláda chce začať odzbrojovanie milícií a trestať používanie zbraní medzi ozbrojenými skupinami.

Keďže darfúrskí rebeli sa nezúčastňovali v poslednej dobe na rozhovoroch, analytici  sa pýtajú na prezidentove motivácie tohto vyhlásenia.

Predošlé zastavenia paľby zlyhali, pretože Al-Bašír čelil intenzívnemu tlaku potom ako medzinárodný súdny dvor žiadal zatykač pre jeho uvaznenie.

Žalobca medzinárodného súdneho dvoru ho označil za zodpovedného za genocídu a vojnové zločiny v Darfúre.

BBC reportér v Chartúme povedal, že sudánska vláda dúfa v odloženie tohto úmyslu.

Kľúčové vzbúrenecké hnutie Spravodlivosť a rovnosť oznámilo agentúre Reuters, že neprijíma výzvu na zastavenie bojov.

Viac ako 300 tisíc ľudí umrelo a dva milióny prišlo o domovy od roku 2003.

Vzbúrenecké skupiny začali konflikt v roku 2003 ale odkedy skupiny milícií začali činnosť, Al-Bašír je zodpovedný za vlny násilia proti civilom. 

Toľko aktuálna správa BBC.

 

Mám zopár poznámok k tomuto srandovnému textu. 

Tak prezident Al-Bašír oznámil zastavenie paľby. Ako keby naozaj stačilo iba jeho slovo aby sa iks rebelských zoskupení  umravnilo a zložilo zbrane. A čože tak zrazu, čo ho to napadlo? Že by sa zľakol medzinárodného súdneho dvora, hoci doteraz jeho hrozby ignoroval?

V zmysle správy BBC by mal začať vyjednávať s rebelmi. No podľa viacerých pozorovateľov Al-Bašír nemá žiadne argumenty, ktoré by mohol položiť na jednací stôl. Jedine, že by chcel dať všetkým vzbúrencom a vyhnancom v koncentračných lágroch v Dárfúre odškodné, vrátiť im ich domovy a rebelom podiel na ziskoch z ropy... 

Všetky tieto medzinárodné humanistické snaženia v čase, keď al-Bašír je už dávno masovým vrahom sú naozaj iba slabé divadelné predstavenie.

Tvrdenie, že pokusy o zastavenie bojov zlyhali preto, že Al-Bašír mal starosti s Medzinárodným súdnym dvorom je bezprecedentná drzosť. 

Súčasný sudánsky prezident je jednoducho politická mŕtvola bez perspektívy niečo napraviť. Snaženia medzinárodných síl zachovať aké-také zdanie humánneho postupu v prípade dárfúrskeho holokaustu je nielen beznádejné ale i nádej predstierajúce bábkové divadlo.

Tematicky súvisiaci článok: Holokaust v Dárfúre

 

 


A ČO DETI? | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014