Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Voľby do EÚ: Môžeme sa zobudiť jedno ráno v Maďarsku

Osobnosti  pravicovej úderky v Maďarsku na čele s Orbánom prudko podporovaní  ultras  presadzujú úplne otvorene svoj osemdesiatosem rokov trvajúci projekt zrušenia Trianonskej zmluvy. 

Myslia si, že teraz udrel ten správny čas vrátiť stav geopolitického usporiadania veľkého Maďarska.

Využívajú volebnú štruktúru EU na to aby rozmnožili počet voličov zo zahraničia.

Ponúkajú volebné právo maďarským menšinám v okolitých štátoch a na báze Fóra poslancov Karpatskej kotliny si upevňujú a rozmnožujú poslanecké mandáty v parlamentoch Rumunska, Ukrajiny, Slovenska, Slovinska, Chorvátska a Srbska.  

6.6. 2009 nás Slovákov čaká politická skúška sebauvedomenia a  posilnenia politických pilierov štátu v európskych štruktúrach. Avšak nielen to.

Na pôde EU-parlamentu sa môže v budúcnosti rozhodovať o autonómiách maďarských menšín, v súvislosti s tým i o územných zmenách. 

Ak si nedáme záležať a nepôjdeme zodpovedne k urnám voliť slovenských poslancov, ktorí budú nielen číselne ale aj presvedčením a odhodlaním napomáhať zachovaniu Slovenského štátu,  môžeme sa čoskoro jedno ráno zobudiť v Maďarsku...

Ultrapravica v Maďarsku je  podporovaná lobbingom  zahraničných podnikateľských kruhov. Naša menšina Maďarov je spracovaná propagandisticky už dávnejšie. Stačí jeden zlý krok na zahranično-politickej úrovni a môže nastať opäť obdobie arbitráží, anexií, Mníchovských zrád... Dávajte si pozor ľudia, choďte voliť proslovenských kandidátov.

Súvisiace články: Breviár eurovoliča: Koho voliť I.

                    Breviár eurovoliča: Koho voliť II.



ULTRAS | stály odkaz

Komentáre

  1. Čokomilka, ja síce na politiku nie som, ale vždy sa mi páčilo to tvoje triezve
    a praktické rozmýšľanie, ako aj nadhľad, ktorý máš...
    :-)
    Som rada, že do tých emočne rozbúrených vôd vnášaš niečo čisto racionálne...
    publikované: 25.05.2009 11:04:57 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ďakujem, že si všímaš túto tému.
    Vody sa vždy nakoniec ukľudnia...zostane možno iný dojem, to je všetko.
    publikované: 25.05.2009 11:21:53 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. hm
    lepšia (a možno aj účinnejšia) takáto agitácia ako žiadna :)
    publikované: 25.05.2009 11:26:27 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  4. pekné
    Teraz by si mohla o Jankovi a Aničke, vzoru to nášho - strany národa nejslovenskejšieho. O Jankovi nástenkárovi, predajcovi teplého vzduchu, ničitelovi alkoholu, automobilovom pretekárovi, jachtárovi, letcovi,v dotankoch na Budapešti....a jeho milej, policajtke Aničke, ktorú tak nádherne a citlivo oslovuje PI .A
    publikované: 25.05.2009 11:40:01 | autor: poleno (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Čokomilka, vždy si tieto tvoje články rada prečítam,
    aspoň ja, neznalá politiky, nazriem do jej sveta. A veru taká o Jankovi a Aničke by sa páčila aj mne...
    :-)
    publikované: 25.05.2009 11:42:14 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. príbeh o Jankovi a Aničke je onakvejšia story, Slovákov a Slovensko
    kvôli nim nehodím na smetisko dejín.
    publikované: 25.05.2009 11:45:09 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Verím ti cokomilka,
    tebe možno na Slovákoch a Slovensku záleží. Mňa zatiaľ volení zástupcovia presvedčili, že sa starajú svoje o vrecko, namiesto o Slovákov a o svoje konto, namiesto o Slovensko. Môj záver je jednoznačný. Nepočúvnuť, že výhodnejšie je voliť menšie zlo. Ja nevolím zlo v žiadnej podobe!
    publikované: 25.05.2009 12:00:35 | autor: poleno (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Pravici v Maďarsku na čele s Orbánom
    sotva možno vyčítať, že všetkými dostupnými prostriedkami podporuje strategické záujmy Maďarska. Smutné je, že v rovnakom čase sú najslovenskejšie strany vyťažené vecami, ktoré sa o záujmy Slovenska ani len neobtreli.
    publikované: 25.05.2009 12:03:55 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Ja len k tomu perbudeniu v Maďarsku.
    Ak sa tak toho bojíme tak si asi vieme uvedomiť aké to muselo byť pre Maďarov, ktorým sa to aj reálne stalo. Presne to isté. Jedno ráno sa prebudili v inej krajine bez toho aby sa sťahovali. To je presne ten Trianon. Tak si možno vieme uvedomiť, prečo s tým majú problém. A to ani nemuseli ísť k voľbám a rozhodol za nich niekto iný. Je to také nepochopiteľné, že sa im to nepáči?
    publikované: 25.05.2009 12:11:54 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Racan, ty sa nemylis.:P A preto som znepokojená.
    Najslovenskejšie strany už mali dávnejšie zostaviť projekt postupu v prípade, že orbánovci a iní ulta-ovci sa budú snažiť o autonómiu, následne o anexiu územia...
    publikované: 25.05.2009 12:16:09 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Áno, lebo oni neboli žiadni osvietenskí gubernátori slovanstva, však si to
    ujasnime. Povedomie slovenskej histórie tu vždy bolo, preto vieme, že to územie, za ktorým tak plačú už 88 rokov nebolo ich. Je to historické územie Slovanov- starých Slovákov a či Slovienov, to je jedno. Preto sa ani náhodou nechcem vžívať do ich žiaľu...
    Trianon im vzal iba obligatórne to, čo im nepatrilo nikdy.
    publikované: 25.05.2009 12:20:13 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  12. cokomilka, na komentár z 12:11 si odpovedala aj za mňa.
    Trianon nemaďarským národom Uhorska priznal to, čo im v dávnej minulosti veľkomaďarská elita vzala silou. Návrat k Veľkému Maďarsku by znamenal posadenie tohto regiónu na sud pušného prachu.
    publikované: 25.05.2009 12:29:11 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Ja sa nechcem hádať.
    Ale výraz starý Slováci je naozaj smiešny. Netvrdím ani, že im to územie patrilo tisíc rokov, lebo viem, že na to je argument o dvoch tisíckach. Neviem ani odkiaľ sa na tomto území nabrali Slovania a či by podobné nároky nemal mať niekto iný. Naozaj si iba myslím, že tento tvoj pohľad je úlne zúžený a neberie zreteľ na iné názory. Myslím si, že ak by úplne rovanký článok napísal s vymenením zopár detailov maďarský politik vnímala by si ho ako ultranacionalistický. Podľa mňa každý problém má dve ( a niekedy aj viac ) strany a ak odmietaš uvažovať aj o tej druhej tak to nie je nič viac ako len výkrik hodný práve toho Orbána. Teda si myslím, že je to rovnako prázdne a smutné ako vykrikovanie orbánovcov. A zaujíma ma len to, že kde sa meria história? Je to osud ľudí, ktorí niekde ( ešte stále ) žijú alebo kameňov alebo predstáv ďuricovských historikov? Netvrdím, že sa má vrátiť veľké Maďarsko ale hovorím, že treba vnímať aj ich pohľad na vec. Maďarom Trianon ublížil a to je fakt, na ktorom nič nemení fakt, že nám Trianon pomohol. A samozrejme si myslím, že ani tvoj pohľad nie je pohľadom osvienského gubernátora. Lebo dnes sú aj Maďari u nás v takej pozícii, že nás môžu vnímať za gubernátorov. My si to myslieť nemusíme, ale to neznamená, že naša pravda je jediná.
    publikované: 25.05.2009 12:31:09 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Tiež si myslím, že anexia území obývaných maďarskou menšinou by veľmi
    zneistila rovnovážny stav v Európe. maďari by boli nútení udržiavať svoju ríšu pokope silou...tak, a máme nejakú diktatúrku v dohľade.
    publikované: 25.05.2009 12:32:44 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. A ešte.
    Aby bolo jasné, s tým čo napísal Račan o sude s pušným prachom samozrejme súhlasím. Práve preto, že napravenie jednej krivdy by vyvolalo inú krivdu. Ale na princípe, že treba pochopiť aj tých, ktorým Trianon ublížil to nič nemení.
    publikované: 25.05.2009 12:34:55 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. pre ---
    Trianon sa stal pred 90 rokmi, vtrhnutie Hunov pred 1000 rokmi , Tatárov pred 800 rokmi, Turkov pred 600 rokmi, Rusov pred 60 rokmi... Ak sa dnešným slovenským občanom ,maďarskej národnosti, mália ich menšinové práva, ktoré napríklad menšiny v Maďarsku ani zďaleka nemajú, prečo majú problém so životom v pre nich cudzej krajine? Prečo sa neodsťahujú do pre nich obľúbenej krajiny? Bráni im v tom niekto, alebo ich v tom niekto obmedzuje, či ich postihuje? Nemajú Maďari svoj štát? Predsa v rámci EU nie je obmedzený pohyb občanov.
    publikované: 25.05.2009 12:38:59 | autor: poleno (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. poleno: Veľká kopa pýta viac. Schudobnelé maďarsko si potrebuje
    vylepšiť ekonomiku...Sú tu aj politické špekulácie kariérnych politikov, ktorí potrebujú voličstvo...A nakoniec, je tu propagandisticky dávno spracované maďarstvo, ktoré ani nenapadne uvažovať nad pocitmi Slovákov a iných Slovanov, keď im ich pôda, na ktorej žili, nepatrila z hľadiska štátoprávneho.
    publikované: 25.05.2009 12:44:00 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Pre Poleno.
    Odpoveď na tú otázku predsa nečakáš, lebo na ňu je len rovnaká odpoveď. Ak by sa stalo to čoho sa bojíte a teda by sa obnovilo Maďarsko v nejakých predtrianonských hraniciach alebo povedzme len o ten juh ( a hoci aj bez Košíc ) tak tú otázku by si mohol položiť Slovákom na juhu. Prečo sa nechcete odsťahovať domov. Nemali by Slováci aj potom svoj štát? Predsa v rámci EU nie je obmedzený pohyb občanov. Tak len toľko. Že sú doma a na to, kde sa cítia byť doma ( v ktorom štáte ) sa ich nikto nepýtal. Tak aký problém by bol v tom ak by sa nikto nepýtal Slovákov z juhu? Takto už tomu rozumieš?
    Ja som to samozrejme prehnal ale len preto, že si to prehnal aj ty.
    publikované: 25.05.2009 12:44:37 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. ---
    Viem si predstaviť, že Trianon ublížil prostým Maďarom, ktorí sa jedného dňa nič netušiac zobudili na území cudzieho štátu:
    Na druhej strane si myslím, že maďarskej elite dal Trianon po prstoch celkom zaslúžene.
    Pocit krivdy prostých Maďarov by teda mali zahladiť uhorskí grófi a baróni na svoj účet, a nie na účet okolitých národov a štátov.
    publikované: 25.05.2009 12:45:17 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Argument o schudobnelom Maďarsku je v tomto prípade úplne scestný.
    A ešte raz: ja netvrdím, že sa má vrátiť veľké Maďarsko. Ja len hovorím, že bez pochopenia druhých budeme takými istými šovinistami za akých považujeme ich. Podľa mňa je tento článok vulgárnym nacionalistickým povzdychom. Neviem prečo očakávame, že nás pochopia Maďari ak my ich odmietame. To nemá nič spoločné s historickou skúsenosťou. To je len prejav chudoby ducha.
    publikované: 25.05.2009 12:47:16 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Prejavom chudoby ducha je v prvom rade nárokovanie si niečoho,
    čo mu ani morálne ani fyzicky ani politicky neprináleží...

    a ďalej: V boji o prežitie neplatia zásady veľkorysosti, hohatosti ducha a gentlemanských zásad...Tu platí iba vyhratý boj o svoje územie, o miesto na slnku. Maďari to dobre vedia, veď ani na chvíľu nezaváhali vo svojej histórii a neustúpili, iba keď museli po medzinárodným tlakom.

    Kompromisy sú potrebné na mierové riešenia, no kde sú?
    A čo by im mohlo malé Slovensko tak dať na výmenu? Nič. je malé a odkázané.
    publikované: 25.05.2009 12:55:15 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  22. iná optika zase hovorí, že v tomto článku
    ide skôr o pochopiteľnú nenásilnú obranu (čokomilka svoje pohnútky aj zdôvodňuje v iných článkoch na základe faktov, ktoré nazbierala) a snahu vystrčiť (ne)uvedomelých Slovákov zo stoličky k voľbám..."každý problém má dve strany"
    publikované: 25.05.2009 12:58:56 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  23. AK je toto pravda tak je všetko v najlepšom poriadku.
    Sme rovnakí ako Maďari. Myslím ako tí, ktorí prišli na koníkoch s krivými nohami a znásilňovali tu staré Slovenky.
    publikované: 25.05.2009 13:02:14 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. reagoval som na čokomilku.
    Články ktoré publikuje poznám aj keď si osobne nemyslím, že by išlo len o fakty. Skôr o zneužívanie faktov. Ale ešte raz. Máte pravdu v tom, že ma do tejto debaty nikto nevolal a pokojne si slovenský problém vyriešte po "maďarsky".
    publikované: 25.05.2009 13:05:30 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. ---Maďari sú iba terminus technikus. je dokázané, že 90 percent
    z nich má slovanské gény - viď znášilňovanie Slovaniek Starými Maďarmi.
    Tu ide o kumulovanie moci, ma´darskosť je iba zásterka.
    publikované: 25.05.2009 13:08:11 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  26. začínam ti rozumieť ---
    Z tých, ktorých sa pred 90 rokmi nikto nepýtal, už asi nikto nežije, tak tu nesplietaj marhule s tehlami. V roku 1945-1947 mali možnosť ukrivdení Naďari odsťahovať sa do Maďarska? Prečo nešli za hlasom svojho národa? 90 alebo 1000 rokov nie je v skutočnosti z hľadiska štátu to isté? Nejde ti o ukrivdenosť Maďarov. Za tú iba zakrývaš snahu o ukradnutie časti slovenského územia, tak ako kedysi Huni ukradli územie obyvateľom Karpatskej kotliny. Slovenské hranice sú pre mňa jasné. Ak nie sú pre teba, skúsiš sa zorientovať? Občanom Slovenska nebude nikto rozkazovať, v ktorej časti Slovenska majú žiť !
    publikované: 25.05.2009 13:09:30 | autor: poleno (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. ---: Ja ťa nevyháňam. Máš nečjaký vypozorovaný problém, ktorý nepopieram.
    Ale ako ho chceš riešiť, to si nenaznačil...
    publikované: 25.05.2009 13:09:54 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  28. ---
    ako by si ho riešil ty? ja by som čoko určite nespochybňovala existenciu (nárok na sebaurčenie) tohto národa...
    publikované: 25.05.2009 13:10:57 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  29. ---: Nenaznačil si taktiež, v čom spočíva to zneužitie faktov,
    ktoré som v článkoch vyberala dosť pozorne, boli to reálne udalosti alebo seriózne historické publikácie.
    publikované: 25.05.2009 13:12:10 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  30. čokomilka
    Aký rozdiel vidíš v arbitrážach, anexiách, mníchovských zradách na jednej strane a v Trianone na strane druhej??? Sú tam právne alebo morálne spory??? ALebo je to v konečnom dôsledku rovnaké znásilnenie pravdy v mene inej pravdy??? Mimochodom, to čo považuješ za mnou vypozorovaný problém voaljú Maďari trinanonská trauma. A Dionea: Je riešením povedzme referendum na spornom území??? A môže byť riešením autonómia bez zmeny hraníc, lebo aj taká existuje??? A mimochodom milí Slovania, majú Kosovci právo na vlastný štát??? A Chorváti mali??? A Poleno?? Ktoré hranice vlastne máš na mysli??? Tie so Zakarpatím alebo už bez??? Tie z prvého štátu??? Alebo niečo z Československa??? A mimochodom bolo rozdelenie Československa v poriadku??? Z právneho alebo morálneho hľadiska??? A Poleno samozrejme že mi nejde o ukradnutie slovenského územia. Ja som rovnako dobrý Slovák ako ty, len mám pocit, že veci sú podstatne zložitejšie. A ak poznáš výkričník tak sa nauč aj používať otáznik. To len tak žartovne :))
    publikované: 25.05.2009 13:41:05 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. --- :))
    otákou na otázku? :)) a čo myslíš ty?
    publikované: 25.05.2009 13:53:00 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  32. Fakt neviem, na čo sa všetci driapali do EÚ.
    Čo komu chýba?
    A tiež nechápem, prečo trebárs v Rakúsoch neprevláda snaha o niečo podobné, prípadne u západných susedov, že obnoviť Kráľovstvo české. Asi som politicky aj geopoliticky nevzdelaný, prípadne naívny. Alebo normálne blbej:-))
    publikované: 25.05.2009 13:57:55 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  33. Tebou vypozorovaný probléM - ---:
    Trianonská trauma je psychologická bariéra, ktorú implantovali do duše národa ma´darské elity aby tak mali nástroj na boj o svoje mocenské pozície. Je to umelo živený stav duše národa, ktorý ho má poháňať do bojovej akcie za znovuzískanie území...

    Je to zneužitie a ako také sa trestá...lebo radoví Maďari v skutočnosti v tom nemajú záujem, iba ich elity vlastniace v roku 1918 pozemky a majetky na území Slovenska a inde.

    Je to teda problém, ktorý nie je pre mňa právoplatný. maďarské elity s ultras by mali v prvom rade prestať štvať svoj národ a vtĺkať mu do hláv už od malička rozprávku o akejsi Trianonskej zrade a či diktáte...
    publikované: 25.05.2009 14:03:41 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  34. Mito, vitaj. Tvoja pripomienka o Rakúsku je trefné porovnanie..
    s maďarským cítením.
    publikované: 25.05.2009 14:05:30 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  35. Samozrejme.
    Trianonská trauma je asi taký implantát ako je maďarská karta alebo obava z maďarského šovinizmu psychologickou bariérou, ktorú do duše Slovákov implantovali slovenské elity aby mali nástroj na boj o svoje mocenské pozície a aby som už nemusel všetko prepisovať tak samozrejme by mali prestať štvať svoj národ a vtĺkať mu do hlavy rozprávky. A Dionea - áno - ja si myslím, že referendum je tým najčistejším spôsobom ako rozhodnúť o autonómii na spornom území. Ale neverím, že tento národ by mal na niečo podobné odvahu, pretože jeho elity na to nemali odvahu ani pred delením Česko-Slovenska. Ale nakoniec, my sme národ, ktorý rozprávky miluje.
    publikované: 25.05.2009 14:15:03 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Cokomilka, jednoducho mi príde,
    že keď sa v štáte EÚ hrá o takéto fazuľky, je to neprimerané a nevkusné. Tak potom na čo sme za voľný pohyb a slobodu podnikania, bývania, pracovania? Čo komu chýba?
    publikované: 25.05.2009 14:22:37 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  37. Oki, ---, nech usporiadajú referendum na území slovenskej menšiny
    v Mr. Nech je to teda konečne fifty-fifty, vyčistime stôl.
    publikované: 25.05.2009 14:26:13 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  38. Mito, tiež som dúfala, že problém ma´darskej traumy s vstupom do EÚ
    vyrieši...ale nevyriešil sa, lebo, ako vraví, je o mocenská hra elít...
    publikované: 25.05.2009 14:27:29 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  39. Pre ---
    Pletieš nielen marhule s tehlami. ale mám z teba dojem, že si odborník na guláš. Žeby nejaký čípe maďarský?...:))) Vieš, videl som už aj maďarský text, ale aj tam sa píše otáznik takto: ? Skúsiš si prečitať moje komenty, aby si zistil, či poznám otáznik?
    Ak myslíš ako Zakarpatie, Podkarpatskú Rus, tak tá bola súčasťou Československa a nie Slovenska. Nemám nič proti tomu keď používaš ruský termín pre označenie tohto územia a nie stredoeurópsky; rozumiem mu.Tušil, som, že asi máš aj v zemepise guláš. Ak nemáš doma atlas a mapu Slovenska, tak skús internet. Napríklad Google Earth. Dozvieš sa, aké hranice má Slovensko a o ktorých hraniciach hovorím.
    Rozdelenie Československa bolo záležitosťou jeho občanov. Ak chceš do toho pliesť aj Maďarov, môžeš pridať aj Mongolov, alebo Francúzov. Kľudne píš aj o afrických kmeňoch, keď už si začal o Kosove. Podľa tvojho výberu, ja sa do gulášov nerozumiem...:)) a nehodlám ich riešiť.
    Nie je zložitosť vecí je vždy taká, akou zložitou ju spravíme? Napríklad, nezdá sa niekomu zložité zarobiť 100 000 € a iný úplne ľahko zarobí 10 000 000 000 €?
    publikované: 25.05.2009 14:36:38 | autor: poleno (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Vieš poleno.
    Ja sa netvárim ako expert ale toľko si pamätám, že rozdelenie Česko-Slovenska nebolo záležitosťou občanov. Kosovo so slovanským pohľadom na svet úzko súvisí. A čokomilka ja s fifty-fifty nemám najmenší problém. Pokojne som aj za autonómiu v Békešskej čabe ak si ju jej obyvatelia želajú. Bez problémov.
    publikované: 25.05.2009 14:46:37 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. ---
    som z južného Slovenska, tiež by ma zaujímal výsledok...
    publikované: 25.05.2009 14:50:33 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  42. Keby sa inštalovali autonómie všade, kde sú minority, bol by to neprehľadný európsky
    guláš. Štát potrebuje mať primerane veľké a kompaktné územie...pre dopravné cesty riečne, pozemné, dosť strategického priestoru pre obranné postavenia. Toto všetko bolo zvažované pri delení v Trianone. nebolo to bez rozmyslu...maďari nám chcú vziať i tú trochu ...ktorú máme a ktorú nám uznalo medzinárodné spoločenstvo...
    publikované: 25.05.2009 15:12:28 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  43. Presne tak, Cokomilka,
    tak potom aj územné rozdelenie Európy spochybníme a zavoláme aj Američanov, ať si urvú svôj diel, nie?
    publikované: 25.05.2009 15:26:02 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  44. áNO. TAK TO BUDE.
    Štát potrebuje primerane veľké a kompaktné územie a Maďarom je málo čo majú a chcú tú našu trochu, čo pred tým bola trochu ich a pred tým bola trochu starých slovákov a predtým ešte niekoho iného :)) Prepáč, už žartujem. Myslím, že sa navzájom nepresvedčíme. Tak príjemný deň a ďakujem za diskusiu. Ja by som to aj tak riešil referendom. Ja by som ale všetko riešil referendom, lebo si myslím, že ľudia majú viac rozumu ako niekto kto sa volá "medzinárodné spoločenstvo". Zase som žartoval :))
    publikované: 25.05.2009 15:27:40 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. dodatok k môjmu poslednému komentu:
    keby sa zároveň tie územia autonomistických útvarov aj anektovali, samozrejme. Čo je podľa mńa v úmysle maďar.ultras.
    publikované: 25.05.2009 15:29:27 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  46. Keďže som vrták.
    Tak som si spomenul na primerane ( pre mňa ) veľké a kompaktné Česko-Slovensko a Juhosláviu a ZSSR a svojho času aj Uhorsko ale tam všade už sa medzinárodné spoločenstvo rozhodlo inak, takže práve teraz ( teda ešte pred oddelením Kosova ) je to akurátne primerané a kompaktné. Fakt som pako. Už sa zo seba smejem, že tu furt vŕtam. ALe to je moja kompaktnosť a primeranosť, nech mi je blogovacím spoločenstvom odpustené.
    publikované: 25.05.2009 15:30:46 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. ja tiež. lebo ako si práve postihol podstatu problému, Slovensko
    je súčasťou čoraz menšieho a menšieho štátneho územia...kam to dospeje?
    publikované: 25.05.2009 15:33:24 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  48. ale ---!?
    Čiou záležitosťou bolo rozdelenie Československa, ak nie jeho občanov? Nože ma pouč.
    publikované: 25.05.2009 15:40:01 | autor: poleno (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. poleno, prosím ťa, nebuď taký naivný politológ,
    bol to záujem veľkého brata a nie náš, proste geopolitické šachy v Európe...
    publikované: 25.05.2009 15:43:57 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  50. ja politológ nie som a možno tomu nerozumiem
    Ale, možno ti hovorí niečo referendum a to je o rozhodnutí občanov. Ja si na nič podobné nespomínam, ale spomínam si na prieskumy verejnej mienky v ktorých ( práve na Slovensku ) nebolo z delenia priveľké nadšenie. Že sa stalo, stalo sa. To ja neriešim. Ale rozhodol niekto úplne iný a tvoj názor a ani môj nerozhodoval ani v najmenšom. Rovnako ako nerozhodoval v prípade Mníchova a ani Trianonu. A mám taký pocit, že tvoj a ani môj názor nikoho nebude zaujímať ani teraz.
    publikované: 25.05.2009 15:51:48 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. ---sorry. nie poleno.
    tento článok mal čítanosť 470 doteraz, takže niekoho to zaujíma.
    publikované: 25.05.2009 15:58:16 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  52. No tak, pre poriadok
    O rozdelení Československa rozhodli len jeho občania, nikto iný. Tu nešlo o Mníchov alebo Trianon, teda cudzie mocnosti. Rozhodlo o tom federálene zhromaždenie a pripravili to vlády Česka a Slovenska. Výlučne občania Československa. Že sa neuskotočnilo referendum a rozdelenie sa uskutočnilo delegovanou právomocou, nič nemení na skutočnosti, že rozdelnie uskutočnili len občania Československa.
    Som presvedčený, že v referende by vtedy k rozdeleniu nedošlo.

    Len na okraj. V Maďarsku a medzi občanmi maďarskej národnosti na Slovensku mám veľa priateľov. Sú to výborní ľudia. Iba moci bažní zlomyselníci na slovenskej a maďarskej strane využivajú "maďarskú kartu "na presadzovanie vlastných mocenských záujmov, ohlupovanie ľudí a zabezpečenie rastu svojich bankových kont. Tam je podstata, ktorú zaplatia obyčajní ľudia.
    publikované: 25.05.2009 16:19:24 | autor: poleno (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. No tak s tým aj súhlasím.
    Trianon je z tohto pohľadu pre Maďarov to isté ako pre nás Mníchov. Tí ktorí uskutočnili delenie Č-S boli jeho občanmi ale pochybujem o niečom takom ako je delegovaná právomoc a to aj vzhľadom na ich volebné programy v ktorých o tom nebolo ani slovo. A s posledným odsekom tiež súhlasím. Maďarská karta sa používa na ohlupovanie a to obojstranne. Tak sme sa nakoniec dohodli :))
    publikované: 25.05.2009 16:35:09 | autor: --- (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. Pozorne som vás čítal a súhlasím.
    Jenže, dvaja kohúti na jednom smetisku, to tiež nerobí dobrotu. Kohút má byť iba jeden. To vie každý gazda poriadny.
    Podporené peňazovodom, niet sa čomu čudovať. Teraz máme Bratislavu. Skuknite štatistiky. Blaváci v pohode, absolut. A to máme krízu. Ibaže pravda je, že priemerný plat a nezamestnannosť ťahajú nezadržitelne hore!
    publikované: 25.05.2009 17:07:34 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  55. Čokomilka
    ja už aj žijem....Matahár pochádza z Kysúc pôvodne a oni majú Slovensko rozdelené takto: na sever od Žiliny je Slovensko, na juh od Žiliny je už Maďarsko....:-))))
    ...a tak my mu nadávame do kysučanov, on nám do maďarov....:-))))
    publikované: 25.05.2009 17:46:46 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  56. Za srandovaním sa skrýva ten divný lokálpatriotizmus,
    vlastný Slovákom, to je dosť veľký zádrheľ.
    publikované: 25.05.2009 17:55:04 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  57. Mataharidúška, možno to nevieš, ale na dávnych tajnch mapách Staromaďarov
    sú Kysuce zaznamenané ako Salanova zem... To jest, dotiahli až po Váh, ale ďalej, za Žilinskú bránu sa nedostali, lebo toť, ten náš knieža, ich nepustil...

    A to nesrnadujem, hoci som inak veĺký srandista...
    publikované: 25.05.2009 17:57:43 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  58. teda, Rozpravka, verím ti, ale zle sa mi to počúva...
    ô
    publikované: 25.05.2009 19:11:41 | autor: czokomilka bookzinova (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. Čokomilka, mam doma zopár strhujúcich kníh na túto tému, aj som si čosi našla
    na internete, vlastne sa to dotýka postupného zániku Veľkej Moravy. Je tam tá asimilácia so staromaďarskými kmeňmi, čo vytvárali ranné Uhorsko. Arpád ako vodca Maďarov pri vytváraní ranného Uhorska postupoval od Tisy a Uhu smerom na severozápad. Dostal sa akurát po Váh. Smutné na tom je, že asimilácia nebola násilná, ako sa väčšinou píše - ale dobrovoľná. Veľa domácej šlachty sa proste vzdalo. Dobrovolne. A samostatnosť si udržali len tie rodové zväzky, kmene, ktoré sa mohli spoliehať na pomoc Vislianskych (poľských kniežat).
    Mňa fascinuje legenda o Salanovi... Raz to spracujem...
    publikované: 25.05.2009 19:28:53 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. Je to možno fakt, ktorý by mal radikálne zmeniť
    vzťah medzi Slovákmi a Maďarmi, avšak neverím v priateľské porozumenie mocenských elít...
    publikované: 25.05.2009 19:34:32 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  61. Čokomilka, to je fakt, starý niekoľko sto rokov, dotarez málo zmenil,
    tak neverím, žeby čosi zmenil aj teraz...
    Aj keď sa dá z mnohého poučiť, čo bolo vtedy.
    publikované: 25.05.2009 19:36:50 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014