Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kolaboranti,antichartisti a lojálni prikyvovači

Dúfam, že si tento článok nevysvetlíte ako obranu všetkých tých druhov homo sapiens sapiens čo som vymenovala v nadpise. Je to zamyslenie nad niektorými krajnosťami vyskytnuvšími sa vo vriacom kotli politického gulášu, ktorý ak sa je zahorúca, popáli jazyky...
    
Na začiatku je tento pán...http://robynson.blogy.novinky.cz/0612/co-pecou-nasi-kolaboranti  a jeho myšlienkové pochody a ďalej sú zas moje myšlienkové pochody. Jednoducho - nedá  mi aby som si  nerýpla.
 
 Hlavne na českej mediálnej scéne sa dodnes vyskytujú osobnosti v aktívnej profesionálnej forme, ktoré kedysi počas normalizácie, v období Husákových cirkusantských kúskov s prevracaním kabátu boli donútení pod tlakom podpisovať poučenia z krízového vývoja a podobné „krávoviny“.  Teraz, sedemnásť rokov „po“ sa  profesionální i neprofesionálni publicisti  zamýšľajú  nad  charakternosťou Gotta, Wericha, Vondráčkovej a ostatných hustých zástupov loyálnej časti umelcov.
 
Ja osobne mám v živej pamäti tých, ktorí dostali dištanc a dvadsať rokov si ani nepípli.
Černoch a Kubišová. Alebo radšej emigrovali, napríklad Kryl a Yvona Přenosilová..
Klobúk dole pred nimi. Ale...
Konštatovanie, že boli aj charakterní jednotlivci, ktorí nešli proti vlastnému  presvedčeniu a radšej trpeli posúva tých ostatných do kategórie bezcharakterných pritakávačov riskujúcich maximálne záchvat gastritídy pri podpise Poučenia z krízového vývoja...A tak som si predstavila, aké by to bolo, keby všetci poslúchli hlas svojho svedomia a ušli  za kopečky alebo sa stali z nich disidenti. Zadrátované lihovo-demagogické zřícení federativní socialistické pasti a v ňom  členovia  Úv KSČ, ľudovej milície,  ŠTB a niekoľko policajtov spolu so svojimi rodinami by federáciu neutiahlo. Sociálna poisťovňa by skolabovala, nemal by kto predávať zmrzlinu, premietať filmy v kine, polievať kvety v parku ba ani vyrábať tanky...Celkový kolaps našej rodnej vlasti bol ale zastavený...mlčiaca  väčšina, karieristická, lenivá, neochotná, hrabivá, skorumpovaná, skrz naskrz rodinkárska, odhodlaná za každú cenu prežiť zachránila kontinuitu nášho historického vývoja a dovtedy zaujaté pozície neopustila. Veru, čo by sa stalo, keby sme všetci prispeli na „Alweg-skrátene alles weg“ a nechali tu bačovať tankové divízie Červenej armády?  Komu by vysielali z rádia Slobodná Európa a Hlas Ameriky? Komu by pašovali zakázanú literatúru? A hlavne, za koho práva by zvyšní disidenti vlastne bojovali?
 
Je mi jasné, že absolútne hodnoty sa v prírode nevyskytujú a v politike dupľom nie.  Absolútne hodnoty použité v argumentáciách  niektorých kritikov sa naproti tomu využívajú hojne. Práve preto si myslím, že otierať si pusu o umelcov, ktorí sa stali obeťami českého talentu preháňať a robiť nadprácu pri akejkoľvek politickej zmene je prinajmenšom nelogické. Dávať im nálepky kolaborantov, antichartistov a osôb lojálnych s komunistami je ten najľahší možný spôsob ako si vytvoriť ten správny antikomunistický pravičiarsky postoj bez ohľadu na zdravý rozum.  
©                

LABYRINT MYSLE | stály odkaz

Komentáre

  1. čoko, vďaka za múdre zamyslenie...
    a pokiaľ ide o schopnosť národa a časti jeho elity prežiť aj daždivé historické obdobia, ani Česi ani Slováci v tejto disciplíne nie sú žiadni extra preborníci, približne rovnako to funguje aj v onakvejších národoch ako sme my... holt, sú obdobia, ktoré jednoduch treba pretrpieť a nakoniec sa zablýska na lepšie časy - sčasti vďaka disidentom, sčasti vďaka exulantom a sčasti aj vďaka tým, ktorí zostanú sedieť za pecou...
    publikované: 11.12.2006 17:24:34 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  2. oj, pekne napísané
    veľmi pekne. Tiež sa občas na seba dívam a hovorím si, veď si tu tiež žila, prečo si nič nerobila? Nie som hrdina, ani zbabelec proste som žila, lebo mám iba jeden život a nechcelo sa mi ísť ani do Kanady, ani do basy. hm..
    publikované: 11.12.2006 20:58:57 | autor: Terreza (e-mail, web, autorizovaný)
  3. som rada, ze sa nasli jedinci, ktori prispeli svojim skromnym
    dielom k celkovemu prezitiu naroda a necitia sa za to vinni:)
    publikované: 11.12.2006 21:21:54 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014