Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O politikoch

Traktát o politikoch ako voľné pokračovanie manifestu popletenej voličky. Dlhší textík.
                                                                                     O politikoch
                                                       
Osvietená inšpirujúcim vplyvom emanujúcim z blogu hogovho, cítiaca zodpovednosť za svoje slová ale aj napriek tomu poháňaná neodolateľným nutkaním spáchať hriech  škrabálkovský/na grafomániu ako patologický jav sa pritom nechtiac vyhovárať/, dohodla som sa sama so sebou s absolútnou prevahou všetkých hlasov pištiacich mi v podvedomí aj nadvedomí, že slovenská politická scéna si zaslúži nielen aplauz ale aj trochu tej analýzy. Preto sme sa my, vnútorné hlasy môjho ega, ďalej len “my”, rozhodli preosiať zrná múdrosti ba aj nemúdrosti a vydať toto prehlásenie.
 
                                         I. Kapitolka
   
Definovanie dejateľov slovenského politického prostredia z hľadiska pevnosti názoru.
                   
Politik - človek dohody je človek zdvorilý, komunikuje z dôvodu dosiahnutia danej strategickej méty aj s tzv. nepriateľom. Tu nastáva nepochopenie zo strany skalných politikov, ktorí sú na bojovom chodníku studenej vojny a principiálne odmietajú nejaký dohovor, základom ktorého býva kompromis. Skalný prívrženec má problém s komunikáciou, z čoho často vyplynie zlyhanie daných politických procesov. Napríklad v Česku politické zoskupenia po posledných voľbách dlho blokovali zostavenie českej vlády. Alebo prípad návštevy kubánskej ambasády v Bratislave slovenským premiérom. Fidel Castro bojuje o život a skorá výmena na prezidentskom prestole môže znamenať aj významný pohyb vo vnútornej politike Kuby, čo by každého realistu-politika malo zaujímať.
Dve sorty politikov, skalní a realisti sa občas aj dohodnú, realista vie robiť drobné kompromisy aby sa nezrazil so skalným a komunikácia s oponentom je jeho dôležitým spôsobom riešenia konfliktov.
 
Ak sa mrkneme do histórie, nachádzame v nej fenomén macchiavelistického politika. Dielo Knieža/Il principe/ nám celkom priamočiaro až surovo naznačuje, čo taký machiavelista zmôže v politickom boji.

Macchiavelista je subjekt, ktorý síce má pevný názor, no neverí, že ho priamočiarou kritikou uplatní. Preto použije rôzne úhybné manévre, ktorých repertoár obsahuje pestrú ponuku metód od zahmlievania, klamania,  až po nie príliš voňavé intrigy. Verí, že účel svätí prostriedky. A preto komunikuje ostošesť, pričom často končí s dýkou v chrbte alebo v prudkej nemilosti. Príklad z uhorských dejín v osobe frátra Juraja, neskôr kardinála Georgiusa Utješeniča, usilovného zjednotiteľa Uhorska počas tureckých vojen, je jeden z tých odstrašujúcich. Kardinál zomrel dýkou vraha počas bohoslužby.
Spomeniem niektorých úspešných: kardinál Richelieu- prvý minister Ľudovíta XIII, Talleyrand a Fouché, nedávno zosnulý Jásir Arafat.
 
    Z hľadiska pevnosti názoru sa vyskytuje v našej súčasnosti podoba človeka ľahostajného voči politickej preferencii, no zameraného na úspech. Taký politik preskakuje ako žaba v močiari z kameňa na leknový list  zo strany do strany lebo nemá záujem o presadenie nejakej cieľovej idey. Tohto politika by sme nazvali zlatokopom.

Zlatokop
na rozdiel od predošlých troch nemá žiadne osobné politické preferencie. Chýba mu ideál, základná téma, ktorá by urobila z jeho ryžovacieho remesla poslanie. Z toho dôvodu veľmi rýchlo končí vo vysokej politike, často už pri prvom dome, jachte a obrnenom mercedese, za ktorých účelom získania je extrémne komunikatívny.
 
Nuž a máme tu jeden superšpeciálny druh. Politik -  Vodca ľudu. Má ideu, má charizmu, svoje poslanie chápe ako službu občanom, nielen svojim voličom.  Je inteligentný a zásadový. Konflikty rieši empaticky, neničí a neponižuje protivníka. Slúži  demokracii do roztrhania tela a preto do roztrhania tela aj komunikuje.
                                           Kde je?
 
V prehľade by sme si radi zaznačili ešte jeden druh športovca-politika, ktorý sa vyvinul v súčasnosti hlavne vďaka demokratickému volebnému systému pravidelne vo štvorročných intervaloch obmieňajúcemu osoby na volených postoch. Je to bežec na krátke trate. Často má všetky dôležité vlastnosti úspešného politika.

Je to politik speculatius. Príliš vzdialená méta ho odradí. Rád preberá štafety od niekoho, kto už rozbehol politický program. Dosiahne čiastkový cieľ a rýchlo zloží funkciu. Potom dlho zvedavo vykúka spoza bučka a realizuje sa v iných činnostiach. Keď zistí, že situácia je priaznivá pre jeho osobnú bezpečnosť, znova vybehne na trať a preberie štafetu. Toto nie je typ vodcu. Má síce ideu, chce komunikovať, no veci verejnej neslúži do roztrhania tela. Spôsob jednania s protivníkom sa dá nazvať ústretovým a keďže vie, že jeho ciele sú blízko, dovolí si byť realistom – speculatiusom.
 
                                                II.   
 Táto kapitolka má posúdiť ako poťahujú pomenované druhy činovníkov verejného života nitky ovládajúce toto pimprlové divadlo.
Zatiaľ čo skalný  bráni pozície a vzdoruje, realista opatrne ale tvrdohlavo dobýja jednu métu za druhou, pričom sa mierne zamotá s macchiavelistom, urobí férovú dohodu s vodcom ľudu /ak nejaký je/, vykopne zlatokopa z vlády a za asistenta si zvolí speculatiusa, ktorý mu síce načas robí dobré službičky no rýchlo ho necháva bez opory. Realista sa tak ocitá so stenčenou kasičkou a preriedeným mozgovým trustom zapletený do macchiavelistových sietí v opozícii voči skalnému. Zlá situácia.
Vodca ľudu aby naplnil svoju osudovú misiu vylepšuje politické dianie prezentáciou svojho vplyvu na masy a chce urobiť ďaľšiu férovú dohodu s realistom, v čom mu však zabráni macchiavelista a nedostatok peňazí, ktoré ako morálne založený kladný hrdina nedokázal získať kvôliva zložitým ekonomickým čachrom zlatokopa, speculatiusa a macchiavelistu. Nuž v tejto fáze sa stáva akosi prebytočným a môžeme ho začať ignorovať. Vodca ľudu máva totiž krátku životnosť.
Scénu ovláda skalný s macchiavelistom a realistom. Tu môže nastať neželane nerozhodný stav spôsobujúci zložité ťahanice v rokovaniach o ďaľšom napredovaní vlády spôsobené tvrdohlavosťou skalných, krátkymi krokmi realistu a usilovnými intrigami macchiavelistu. Veru, nevhodné usporiadanie.
Keďže chýba vodca, macchiavelista nadobúda najväčší vplyv, skalný podniká útoky proti obom a hneď sa vracia do zákopov.

V ľude vzniká dojem, že realista stráca svoju serióznosť a rozhodujúce poslanecké mandáty jeho strany prejdú do radov nezávislých. Realista sa stáva marginálnym subjektom.

Zvyšná dvojica pozostávajúca zo skalného a macchiavelistu prestáva byť akcieschopná,  keďže macchiavelistovi chýbajú partneri, ktorých by mohol úspešne rozoštvávať a skalný nemá väčšinovú podporu svojich obvykle ultrapravicových názorov. Našťastie v podmienkach demokracie sa vyššie spomínaný proces dovlečie do tejto patovej situácie pričinením byrokratickej mašinérie práve včas, kedy treba vyhlásiť ďaľší volebný deal.
                                                  
 
                                              Záver
 
My, hlasy vnútorné, autori tohoto traktátu sa ospravedlňujeme za zdĺhavý rozklad problému, námietky voči obsahu prijímame aj keď nezaručujeme nejaký kompromis bo čo napísané jest,  matrix zachová.
 
                

LABYRINT MYSLE | stály odkaz

Komentáre

  1. hm, čoko, tento vtipný článoček...
    som pre neporiadnu dochádzku na blog objavil až teraz a veru ma to i trochu mrzí...
    tvoja analýza živočíšneho druhu homo politicus je zábavne poučná a myslím si, že aj dooosť pravdivá :)
    vnútorným hlasom tvojho ega ďakujem, že si dali toľkú námahu a takúto analýzu vydumali :)
    zaujímavé (no vari aj trochu nebezpečné) by bolo aplikovať ju na slovenskú politickú scénu pokusom zaradiť naše najprominentnejšie politické stálice do jednotlivých čeladí zmieneného živočíšneho druhu...
    publikované: 04.02.2007 20:05:58 | autor: studio (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ... a aby si nemala záhadu
    ktože to tu tak familiárne komentoval tvoj opus, nuž vedz, že som na tvoj blog odskočil zo svojho (tajného) blogo-ateliéru :) a všimol som si to až vo chvíli, keď som koment odoslal...
    prajem pekný večer a dúfam, že vo svojich politických analýzach budeš pokračovať :)
    publikované: 04.02.2007 20:11:47 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  3. hogo-dakujem
    aj ked neskoro ale predsa.:)
    publikované: 05.02.2007 11:40:58 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014