Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čínske žrádlo a kubánske cigary

Etapa pádu autorít a návrat do neolitu.
 

Postkomunistická a takzvane postindustriálna etapa vývoja našej vlasti má niekoľko zvláštnych znakov. Aj keď nechápem, prečo sa v tejto kolónii  automobilového európskeho priemyslu hovorí o postindustriálnom období...

Tie znaky môžem aj nazvať pádom autorít, akými sú pojem ústavy, nerešpektovanie symbolov, napríklad úrad prezidenta a celková nechuť obracať sa k nejakým totemom ako k objektom uznávania ba dokonca zbožňovania.

Na jednej strane to prináša našim drahým politikom nemalé protivenstvá v tomto štátom požehnanom zarábaní provízií, na druhej strane nedôvera, dezilúzia plodia nechuť zaoberať sa politikou a tak sa tieto protichodné efekty navzájom vynulujú a naši politici majú chvíľu pokoj.

 

Pokoj, ktorý získavajú od znechutených bežných voličov im dáva čas  užívať svoju korisť. No na druhej strane, vlasť , ich lovecký revír, prichádza o benefity dobrého mena, spoľahlivosti, kultúrneho niveau.

 

Celkový dojem zo spoločenskej atmosféry je prapodivný. Nehrozí tu síce žiaden kult osobnosti ale ani pozitívny model správania, orientačný ukazovateľ, podľa ktorého by osemnásťročný volič vo víre techna, kúdolov vodnej fajky a myšlienok orientálnych filozofií ako formou úniku mohol  nabrať smer.

To, že nám nad hlavami nevejú zástavy s kosákom a kladivom a nehrozí orwellovský štát neznačí, že je všetko ok. Ono tu nehrozí ani pozitívny vzor, matrica chovania pre nové generácie.

Stretla som sa s názorom, že kapitalizmus je fasa, lebo si človek obstará bez problémov „čínske žrádlo a kubánske cigary“ , nechcem citovať.

Jednak je to blbosť, lebo čínske žrádlo a Cohiby boli aj za socíku a lacnejšie a jednak je to totálne konzumný prístup k existencii v konečne konštituovanom Slovenskom štáte. Otázkou je, či to čínske žrádlo nie je iba metafora ale potom by som sa ocitla v úplne inej téme...

Takže, kde som to prestala...aha. Postindustriálny kvázisociálny štát, ktorému momentálne kraľuje zostava politikov nemajúcich ani základnú kapacitu aby mohli byť komusi vzorom je miesto v srdci Európy, ktoré by chcel každý užívať, ovládnuť, exploatovať. No dať mu nové oporné piliere existencie, to už nie.

Mládež, ktorá vyrástla na slovenskom materinskom jazyku odtiaľto uteká alebo prijíma modely správania, ktoré sú pre jej vlasť likvidačné. Ideová vyprázdnenosť mysle je nebezpečná v tom, že prináša so sebou dezorientáciu a nesústredenie sa na ciele.

V maďarsky hovoriacom etniku je to ovšem inak. Vzory sú, Horthy na obaloch učebníc hovorí za všetko, ba i sústredenosť na ciele. Ale o tom som už písala.

 

Etapa pádu autorít má jeden špeciálny znak a tým je nahradenie personálneho vzoru neživým fetišom.

Celkový historický vývoj tohto miesta v centrálnej Európe naznačuje, že akýkoľvek nový kultúrny a umelecký štýl je omeškaný o sto rokov vzhľadom k západu.

Tak je to i s návratom k industriálnemu fetišizmu, ktorým je nepochybne automobil. Existencia neživého predmetu ako uctievanej ikony je ovšem časovo posunutá ešte ďalej, do obdobia neolitu.  

Tieto neolitické rituály naklonované fetišizmom industriálnej spoločnosti nahrádzajú humanistické idey zrodené v 18. storočí už zrejme úplne prekonané. 

Prispôsobenie sa evolucionistickému svetonázoru, že vývoj je podriadený prírodnému výberu a znamená vždy krok vpred v tomto prípade akosi neplatí. Ale o tom sa zmienim v niektorom ďaľšom sobotňajšom  traktáte...

   Tak som si znížila pretlak, vykecala sa, ale so snahou neurážať a nepoužívať kanálové slová, však panstvo parlamentné.


LABYRINT MYSLE | stály odkaz

Komentáre

  1. orwell a jeho vízie budúcnosti
    Neviem, asi nebudem reagovať na podstatu tvojho článku. Skôr na tvoju myšlienku: „ To, že nám nad hlavami nevejú zástavy s kosákom a kladivom a nehrozí orwellovský štát neznačí, že je všetko ok.“ .... keď som čítal román 1984, neprišli mi orwellove vízie, ako upozornenie pred komunistickou totalitou, skôr ako nadčasové varovanie pred možnosťou zneužitia pokroku, pre výhody jednotlivcov... orwellov román sa napĺňa práve dnes, keď je každá (takmer) domácnosť vybavená mobilným telefónom a webovou kamerou (americký “patriot act“ pritom radšej ani nespomínam). Pod rúškom pokroku sa veľký brat dostane do našich domácností (nenásilne) a my sa dnes pripojíme k rannej spoločnej rannej rozcvičke dobrovoľne, len nech nám to odporučí nejaká vyschnutá celebrita.
    publikované: 06.09.2008 14:01:43 | autor: peterolana (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Tvoj názor nesie v sebe jadro pravdy,
    chcela som iba upozorniť na to, že v zásade funguje demokratický systém bez kultu osobnosti. Tebou zdôraznená unifikácia, hlavne používanie informačných technológií je ovšem tiež názor s veľkým jadrom pravdy v sebe. Unifikácia ale vyžaduje investície a toto na Slovensku ešte celkom nefunguje, veď že vraj tretina obyvateľstva nevlastní mobily ani compy.
    Ďakujem za coment.
    publikované: 06.09.2008 14:44:27 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. r ................
    Materializmus je prirodzený. Žijeme v materiálnom svete a to, že niekedy prevládnu emócie v duchovnej rovine, to súvisu skôr s hrou mocných, ktorí v záujme svojich materialistických zámerov, stavajú pred ´nás obyčajných´, prízemných ľudkov, bariéry emócií, citov, strachu, hrdinstva, demokracie (a politiky všeobecne). Ak chce niekto predávať tanky a rakety, ponúkne nám vojvodcov (osobnosti na ktorých lipneme) , ak chce predávať CD s hudbou pustí nám MTV (ďalšie osobnosti na ktorých lipneme). Neviem, či som sa už nezamotal, ale v globále, veci, ktoré staviaš proti sebe (materializmus a idealizmus) sú súčasťou jednej hry, hry na život, ktorú nám servírujú mocný tohto Sveta (a nemám pritom namysli žiadne elitné bratstvá, ani lóže slobodných murárov). To, že dnešná doba praje viac matérii je dočasné. Neboj sa. Dočkáš sa aj nových tribúnov ľudu, len aby ti potom nebolo ľúto.


    Orwell ...No vieš je úplne jedno, či má bača zo Starých hôr mobil, alebo počítač... Stačí keď ich má úrad vlády, prezidentská kancelária, nemocnice, školy. Ľudia (inštitúcie), ktoré chcú kontrolovať informácie májú aj na Slovensku, dostatočný priestor na seba´realizáciu.
    publikované: 06.09.2008 15:35:39 | autor: peterolana (e-mail, web, autorizovaný)
  4. peter, ved ja nevolam po tribunoch ludu, ani mi nechybaju,
    chyba mi nie revolucionár ale morálna autorita,tieto dve funkcie vôbec nemusia byť spojené v jednej osobe, ako ukazujú dejiny Európy, revolucionári všetko pobabrali.
    Inak materializmus a idealizmus som nepostavila proti sebe ale materializmus a humanizmus. :D
    publikované: 06.09.2008 16:41:02 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014