Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mám tiež čo povedať k téme holokaust.

Keďže sa tu na blog.pravda.sk otvorila táto priam večná téma, pripájam článok, ktorý som už uverejnila na inom webe, no nebojte sa nebude to nuda, určite ste ho nečítali:).
 Píše sa rok 2005 a ja s údivom registrujem, že  problém plynových komôr sa stále niekto snaží  presmerovať do akejsi relatívnej, vecne/ a vedecky/ spochybniteľnej roviny. Je to možno tým, že som si predmet:holocaust pre seba už dávno rozanalyzovala , urobila uzáver a vyhodila zo svojej operačnej pamäte. V softe zostal len ten výsledok uvažovania.

       To, že zmizlo z povrchu zemského rádovo niekoľko miliónov jednotlivcov/nielen židov/ vo vyhladzovacích a zajateckých lágroch je pre mňa samozrejmá historická realita. Nielen preto, že existujú o tom archívy, skanzeny a múzeá z obdobia II.svetovej. V mojom živote existoval mne blízky človek, môj dedo, ktorý mi to, aj keď nerád o tom hovoril, povrdil.

       Môj dedo - slovák, katolík, vojnový zajatec- sa ako člen porazenej francúzskej armády dal dotlačiť k zúfalému činu a dal sa zajať nemeckou armádou  v atmosfére porazeneckej nálady, keď si francúzski dôstojníci strieľali posledné guľky do spánkov, zatlačení od Maginotovej línie k Parížu, kde Nemci už zaujali svoje strategické postavenie.Toto rozhodnutie ho stálo štyri roky v zajateckom lágri v Nemecku. Prežil. Bol "biely" neobrezaný  katolík a člen národíka, ktorý sa oficiálne pridal na stranu III.ríše. V neposlednej rade tiež tvrďas so silnou telesnou konštrukciou. Vychudnutý, s balíkom od UNRA sa objavil doma  v sladkej Francii. Všetko predali a celá rodina sa vrátila do Československa. Keď obídem nejaké ďaľšie detaily zo života vo vtedajšej ČSR a ČSSR majúce osudový vplyv na život mojej rodiny, zostane mi spomienka na deda sediaceho za stolom s vyloženými rukami s potetovaným predlaktím. Tetovačka na tie časy síce moderná ale aj dosť hrôzostrašná.

      Nám, deťom nikdy neobjasňoval podrobnosti pobytu v tom "verejnoprospešnom zariadení". Na priamu otázku vždy odpovedal gestom - prešiel si prstom vodorovne po krku. A ja som mu uverila na celý zvyšok môjho života, že to bolo naozaj o život.

       Aby to nebolo také jednoduché, ešte pridám jeden trpký bonbónik na záver. Jeho vzťah ku komunistom bol jednoznačne a nevyvrátiteľne narušený práve vďaka jeho zážitkom zo zajateckého tábora. Jeho vyhlásenie v čase hlbokej totality 60-tych rokov, že komunisti v lágri sami posielali na smrť ľudí, ktorými nahrádzali v zoznamoch smrti svojich politických kumpánov boli vskutku šokujúce pre mozgy vymyté socialistickou školou. Majiteľkou takého mozgu som bola aj ja, ale dedo bol nakoniec pre mňa väčšia autorita.

      Ak sa niekomu zdá, že tento článok nie je seriózny, lebo neobsahuje konkrétne fakty, nech mi prepáči. Údaje môžem na požiadanie zhromaždiť a dodatočne poskytnúť.

LABYRINT MYSLE | stály odkaz

Komentáre

  1. veru cokomilka
    k tomu niet čo dodať..tiež som mal deda..
    publikované: 09.08.2007 11:30:23 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. cokomilka, dobrý príspevok k téme holokaustu
    Dodám len, že nielen komunisti v lágri posielali na smrť ľudí, ktorými nahrádzali v zoznamoch smrti svojich politických kumpánov.
    S nacistickým vedením KT spolupracovali a o živote spoluväzňov často spolurozhodovali aj bachari z radov uväznených. V záujme vlastného prežitia a prežitia svojich blízkych robili aj rozhodnutia, na ktoré neboli hrdí a ktoré im tí, čo prežili, po vojne nevedeli odpustiť.
    publikované: 09.08.2007 11:33:35 | autor: Račan (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. konečne autentická výpoveď
    resp. skúsenosť priameho svedka zvrátenosti, ktorej skutočnosť nik nepoprie, dobrý článok čoko :)
    publikované: 09.08.2007 11:53:34 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Račan, ďakujem za odozvu.Ešte dodám, že tie veci s čachrovaním
    v mennom zozname sa diali v Buchenwalde.
    publikované: 09.08.2007 11:54:03 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. :(
    nemam co dodat, urcite to bolo hrozne. o tom niet pochyb...
    publikované: 09.08.2007 12:03:39 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Dia, ano, niekedy chyba v zaplave komentov a clankov cerpajucich
    udaje iba z dalsich clankov, webov a knih dolozit svoje tvrdenia konkretnymi udalostami zivých svedkov, no teraz v roku 2007 je uz dost tazke dodat ziveho svedka.Je vela ludi, co ma doma rodinne albumy a v nich fotky,suveníry z lágra, co vyrabali vazni, atd. take veci sa nachadzaju aj u nas. vela sa rozprava, no bolo by treba usporiadat vystavu predmetov, listov, fotiek, atd., ked sa clovek na ne pozera, pociti vtedajsiu realitu...
    publikované: 09.08.2007 12:04:04 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Fallingbostel
    publikované: 09.08.2007 12:09:38 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. cokomilka
    Áno, niet nad osobnú skúsenosť a osobný zážitok.
    A čo sa tej výstavy týka, možno by stálo za to tie predmety, listy, fotky, zlomky spomienok, atď. dať jednoducho na blog.
    publikované: 09.08.2007 12:11:43 | autor: Račan (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Ja mám lepší nápad. :)
    Čo takto dať to na Druhú svetovú?
    www.druhasvetova.sk

    ;)
    publikované: 09.08.2007 12:14:01 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Mona
    A čo takto dať to aj sem aj tam?
    publikované: 09.08.2007 12:30:18 | autor: Račan (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. ..skusenost..
    ..spojena s komunistami a skusenost inych ludi spojena s inymi...ja som mal otca, ktory presiel frontom a nie jednym..nikdy o tom nerozpraval...len jedinu skusenost stale opakoval- nemam rad zidobolsevikov a nemam rad americanov-od tych ludi dobre nikdy necakaj ...tie skusenosti ziskal tiez vo vojne...a ja mu verim...cas a ti ludia to sami potvrdili...
    publikované: 09.08.2007 14:17:28 | autor: slavo (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Slovaci su poznamenani nenavistou a predsudkami....
    zijem v centre ortodoxnej zidovskej komunity v Montreale.nie som zid, ale mozno nieco co mozno nazyvali za slovenskeho statu "biely zid" - teda sympatizant nielen mudrych Zidov, ale aj mudrych arabov a vsetkych mudrych ludi na tejto planete. V prenajatej casti rodinneho domu a moja domaca je pani Helen, ktora prezila Osviecim. Pred vojnou zila v Uzhorode, teda na uzemi CSR a vie este trochu po cesky, pretoze ma ich slkoly. Obcas, ked mam chvilu cas si k nej zajdem na kavu a strudel, pretoze dopoludnia sme v tomto velkom dome sami, ja pracujem doma a ona uz iba tak odpociva.
    Jej rozpravnia o koncentraku su nielen poucne a dojimave, ale nutia ma prehodnotit svoj postoj k mojej druhej vlasti Slovensku a najma Slovakom. Pani Helen nas ma rada, ale ja som pochopil, ze nenavidiet narod ako celok je strasne...
    publikované: 09.08.2007 15:06:05 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  13. nemyslim..
    ....ze slovaci su nenavistlivy narod..to je blbost a nehodi sa k nasej krasnej slovenskej a slovanskej podstate...predsudky-mozno ano s tym suhlasim a z tych vinim stale a neustale a som o tom presvedceny cirkev...vlastne na tuto otcovu skusenost som zabudol-nemal rad fararov...nemat rad a nenavidiet je velkyyy a obrovsky rozdiel....toto o slovakoch nehovor a ani to nemozes tvrdit ak poznas svoje slovenske dejiny a kulturu...
    publikované: 09.08.2007 15:25:12 | autor: slavo (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. mam dojem, ze z GD-ovho komentu vobec jasne nevyplyva, ze
    Sloaci su nenavistny narod.Skor som mala dojem, ze pani Helen nema voci nam prilis doveru...Slovaci sa vedia strasne nasrat ale im to nikdy dlho nevydrzi. dlhodobu nenavist nemaju v genetickej vybave:)
    publikované: 09.08.2007 15:44:40 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Pozor...
    Slavo, ja som napisal POZNAMENANI nenvistou a predsudkami. Uznavam vsak,ze som prilis generalizujem. Takze niektori, mozno vacsina Slovakov. Opiram sa pritom o poznatky z relaneho zivota na Slovensku, nazorov v mediach, internetovych diskusiach. Ze slovanska podstata je krajsia ako podstaty inych narodov sa mi zda dost silny predsudok.
    Historiu poznam velmi dobre, nielenze som ju studoval dlhe roky, nielen na Slovensku, ale aj v zahranici a preto si dovolim vyhlsit to co som vyhlasil.
    Slovaci zvacsa su velmi priatelski a stedri, ale aj dost zakompexovani, zavistlivi, netolerantni a zlomyselni - staci si precitat diskusie na nete a vyroky niektorych "krcmovych dedinskych ci malomesticko-snobskych kralov malych stolov, mazakov nemaju ekvivalent siroko daleko. A prave tito psychicky labilni jedinci velmi ovplyvnuju verejnu mienku a zivot na Slovensku, pretoze ti ostatni az na vyjnimky sa ich boja. Narod, ktoreho prvy prezident, najskor visel na cestnom mieste v uradich a skolach a potom na sibenici je dost zneisteni a traumatizovani vinou. Neskorsie narod pokoreny ceskou a ruskou nadvladou, spolupracujuci a po roku 1989 akceptujuci samostanost pohodenu bez refernda psychopatom ...je to chory narod a cim skor si to prizna, tym je to pre neho lepsie
    publikované: 09.08.2007 15:57:00 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Sorry
    Sorry za tie chyby.
    publikované: 09.08.2007 15:59:34 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Tak ja dám svoj príbeh
    Môj starý otec bojoval na východnom fronte, v povstaní a koniec vojny ho zastihol v zajateckom tábore v Nemecku. Hoci to všetko prežil, vnúčat sa nedožil, a tak o jeho zážitkoch z vojny viem len z druhej ruky; z rozprávania jeho dcéry, mojej mami. Od nej viem, že bojovať nechcel. Keď spomínal na vojnu, presviedčal seba, alebo aspoň svoje ratolesti, že nikdy nikoho nezabil. Čo je na tom pravdy, nemá zmysel zisťovať. Do povstania sa zapojil tak, ako väčšina jeho rovesníkov – bol povolaný. Tak, ako bol povolaný na východný front. (...)

    Keď bolo povstanie potlačené, od svojho veliteľa vraj dostali vojaci posledný rozkaz, alebo skôr otcovskú radu; nech sa Nemcom vyhnú oblúkom alebo nech sa radšej vzdajú, ak sa chcú vrátiť domov živí. Čo je na tom pravdy, tiež nemá zmysel zisťovať. Po potlačení, konal každý veliteľ inak. Tak sa asi pätica kamarátov pobrala kade ľahšie. Išli cez les smelo a zrejme aj ľahkým krokom, v presvedčení, že Nemec do hory nepôjde. Prvého „so šerbľom na hlave“ stretli v akomsi kameňolome. Kto vie, kto z nich mal vtedy väčší strach, oni však boli rýchlejší. Odhodili pušky a začali ho presviedčať, že sú horári, drevorubači, náhodní okoloidúci... jednoducho všetko možné, len nie vojaci povstaleckej armády. Pravda, v uniformách to ide ťažko. A tak sa z nich stali zajatci.

    Spomienky na zajatecký tábor už nie sú také veselé. Obyčajne sa viažu k jedlu, ktorého bol nedostatok. Recept na lágrovú polievku sa u nás traduje z generácie na generáciu. Základom je rybacia konzerva, najlepšie s trochou rybieho tuku, čo vaši väznitelia zabudli vylízať. Do nej sa naleje voda a hodí sa nadrobno posekaný púpavový list. Povaríte na miernom ohni a môžete podávať. K zajatiu sa samozrejme viažu aj spomienky na dobrých a zlých Nemcov. Dobrí rozdávali fajčivo a nedívali sa, keď ste cestou z prác trhali repu v poli, no a tí zlí vás pri vykonávaní veľkej potreby strieľali od chrbta tak, že ste spadli do vlastných sračiek a ešte aj „hore znak“. Ale robili to len v prípade, že ste mali úplavicu. Tú, samozrejme, nebol až taký problém získať, a tak by sme vykonávanie veľkej potreby vo Fallingbosteli, mohli spokojne nazvať adrenalínovým športom.

    Tento tábor bol rozdelený podľa národností. Vojaci zo západu nemali také zlé podmienky, ako vojaci z východu. Pece, ani nič podobné starý otec nespomínal, nakoľko bol v zajateckom, nie koncentračnom tábore. Sťažoval sa na nedostatok potravy a ťažkú prácu. Zajatcov totiž Nemci využívali na roboty, nakoľko väčšina mužov bola na fronte, alebo padla, alebo sa vrátila zmrzačená. Práce, ak som to vyrozumela správne, boli dobrovoľné. Vojaci, ktorí sa na ne prihlásili, dostávali viac jedla.

    Myslím, že v roku 1942 v tomto tábore prepukol týfus, následkom ktorého zomreli tisícky ľudí. Zrejme aj preto v roku 1944, kedy do tábora prišiel môj starý otec, Nemci dôsledne dbali na nešírenie rôznych nákazlivých chorôb. Či je väzeň chorý, zisťovali podľa jeho stolice. Chorých okamžite zastrelili, aby tak zabránili rozšíreniu nákazy. Takýto spôsob bol pre nich zrejme najmenej nákladný.
    publikované: 09.08.2007 17:21:01 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Mona
    Škoda dávať takýto príbeh len do komentára, dúfam, že visí aj na www.druhasvetova.sk alebo niekde na blogu. Ak nie, zaslúžil by si tam byť.
    publikované: 09.08.2007 17:43:34 | autor: Račan (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Asi bude v editoriali
    Ak sa dovtedy nerozhodnem inak.
    publikované: 09.08.2007 17:48:16 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Otázka
    Moc sa v týchto diskusiách nevyznám, ale nechápem autorkin zámer. Chcela nám oznámiť, že v KT-och to bolo tvrdé? Vyžalovala sa, môže odpochodovať na dáku hip-hop akciu. Kecy nie sú city, moja milá. Prehrab sa najprv sama vo vlastnej hlavičke. Ak budeš mať niečo nové, potom sa ozvi. Každý má svojich starých rodičov a poväčšinou žili na prd. Nechodím s tým na verejnosť, každý to vie.
    publikované: 09.08.2007 17:56:13 | autor: Bukovinsky (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Prepáč, Bukovinsky, že som tak smelý
    Na akú akciu sa po tomto komentári(?) chystáš ty? Alebo si z nejakej práve dorazil?
    publikované: 09.08.2007 18:45:51 | autor: Račan (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Bohuzial nemylil som sa - Bukovinsky podal dokaz!
    domnieval som sa,ze som to s tym hodnotenim niektorych Slovakov, ci vacsiny prehnal, no bohuzial Bukovinsky mi dal za pravdu.
    Styl jeho komunikacie je presne taky, ako styl ktory je na slovenskej verejnosti in. Najprv nam oznamil, ze sa v diskusiach velmi nevyznam, ale to mu vobec nebrani rozkazovat a urcovat kto ma odpochodovat, pritom je tu host.Jehovyrok "Kecy nie su city" je akymsi zufalym vyjadrenim, cloveka, ktory "vie ako to chodi' na Slovensku.
    Vsade bol, ma patent na rozum a jeho komplexy menejcennosti sa deru na povrch vsetkymi pormi. Bolo by to smiesne, keby to nebolo take nebezpecne, v krajine kde si mozno dovolit takuto neslusnost a kde policia, zakony a verejna mienka je na strane takychto hulvatov.
    Bukovinsky, vies o tom,ze tvoj prispevok je neslusny a ubohy? Asi nie, inak by si to tu nezavesil.
    publikované: 09.08.2007 21:22:03 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  23. GD ;)
    a teraz sa pozri na tento blog a uvidíš, že pomer echt typických Slovákov (podľa tvojho opisu) voči tým, akých poznám ja, je veľmi nízky, resp. 1:8, ak dobre počítam...aj keď tento blog asi neposkytuje dostatočne verný obraz o Slovákoch...priznávam, že máme mnoho nepekných vlastností, ale aj veľa pozitívnych, na ktoré som ako Slovenka, i keď aj s maďarským pôvodom hrdá...no občas sme ľahostajní voči tomu, čo sa okolo nás deje, ako by sa nás to netýkalo, preto ti teraz píšem...súhlasím s tvojim hodnotením Bukovinského komentu, no na základe jeho činov a toho, akí dokážeme byť na nete vulgárni, hlúpi a necitliví, by som to nezovšeobecňovala na všetkých Slovákov...prajem ti pekný večer :)
    publikované: 09.08.2007 21:43:17 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  24. to:Bukovinsky
    Vies, neviem na ktoru autorku utocis, ci na Monu alebo mna, ale to je jedno. Ano, zajatecke tabory neboli vyhladzovacie tabory oficialne a preto tak akosi OFICIALNE nemaju co do cinenia s holokaustom zidov.No holokaust sa tam pachal na inych narodov tak akosi neoficialne, ze ano, Bukovinsky.
    publikované: 09.08.2007 22:06:05 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Holokaust v zajateckých táboroch nebol
    Pretože slovo holokaust znamená v preklade ohňovú obetu. A pokiaľ mi je známe, židovských zajatcov vo Fallingbosteli postrieľali, nespálili.
    publikované: 09.08.2007 22:28:10 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Mona, doslovny preklad holokaustu nekoresponduje s jeho
    zauzivanym vyznamom, tzn. masovym vyvrazdovanim nejakej casti obyvatelov zemegule. Vzdy sa pouziva vtedy ak treba vyjadrit jednym slovom hromadne vyvrazdovacky.
    publikované: 09.08.2007 22:33:10 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  27. reponse: Dionea
    Praveze som si svoju chybu uvedomil a snazim sa nezovseobecnovat. Avsak pri svojom hodnoteni vychadzam z reality,ze vulgarni, necitlivi a hlupi ovladaju slovensku realitu, ulicu, vidiek a verejny zivot. Mam totiz moznost porovnavat a bohuzial aj napriek tomu,ze vacsina slovakov je fajn, nemaju vrlky vplyv nielen na zivot, ale aj na bezpecnost v uliciach. Ak by tomu tak bolo, tak by sa niektore udalosti nemohli vyvijat, ako sa vyvijaju....
    publikované: 09.08.2007 22:46:46 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Geniálny debil, ty si fakt geniálny debil
    Nemám rada ľudí, ktorí sa oháňajú kolktívnou vinou.

    Čokomilka, židia miesto nepresného označenia holokaust používajú radšej šoa. Alebo sa môže použiť slovo genocída. Je to oveľa presnejšie.
    publikované: 09.08.2007 23:13:31 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. si oveľa skúsenejší ako ja GB,
    no aj tak si nemyslím, že sme takí, ako naši najhorší z najhorších alebo to tak je?...ak je väčšina Slovákov fajn, prečo sme "chorý" národ? sme aj závistliví, hrubí, tvrdohlaví, nepriebojní a práve ľudia bez kúska sebakritiky a reflexie vládnu tým ostatným...a je na tej väčšine, aby sa to zmenilo...a možno aj na tebe a mne
    publikované: 09.08.2007 23:15:55 | autor: dia (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Slovaci - nie sme najhorsi z najhorsich, to zase nie!
    ...to som nikde nenapisal, iba to,ze sme chory a poznamenany narod - za to sa nemusime hambit, to je iba fakt..aj ine narody maju svoje choroby a mozno este zavznejsie...clely svet je chory a musi sa liecit, tak ako tomu bolo po cele dejiny. Licba bola malokedy uspesna, no napriek tomu pacient zije... Pokazovat na chore veci a diskutovat o nich je mozno niekedy jedina cesta ako ich postupne menit...mozno som niekedy privelmi kriticky, ale aj sebakriticky..mas pravdu, vsetci musime zacat od seba
    publikované: 10.08.2007 00:08:10 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Geniálny debil, pripomínaš mi jeden vtip
    Vy všetci ste blázni.
    Iba ja som lietadlo.

    Veď si taký ako my, múdry, mocný, lakomí. Prečo sa len takto od nás dištancuješ? Dištancuješ? :D
    publikované: 10.08.2007 07:53:36 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. GD,
    myslela som NAŠICH najhorších z najhorších, t.j. ľudí, ktorých spomínaš ako hulvátov tvoriacich obraz o Slovákoch a riadiacich náš verejný život...pretože ja sa nestotožňujem s ľuďmi typu Bukovinský, aj keď viem, že patríme k jednému národu...súhlasím s návrhom na diskusiu a nevadí mi, ak sú ľudia kritickí, takže môžeš začať GD, rada si to prečítam :)
    publikované: 10.08.2007 10:02:21 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  33. Mona bodujes
    ..skutocne tie hrubky su neodpustitelne, hoci uz 5 rokov slovencinu nepouzivam, malby som si to vzdy skontrolovat...
    publikované: 10.08.2007 14:15:23 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014