Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Idoly a omyly II: Stalin a jeho aliasy

2. časť Tentokrát mám na tácke nie svoj vlastný idol. Je to z môjho pohľadu antiidol. No mnohí považujú Džugašviliho ešte stále za dobrodincu Rusov.

Josip Visarionovič Džugašvili – alias Stalin

 

Nar. Asi 6.12.1878, + 5.3.1953

 

Traduje sa, že tento komunistický diktátor bol na začiatku svojej kariéry agentom cárskej Ochranky…

I keď v Stalinovom prípade chýbajú doklady, vylúčiť nemožno, že zo začiatku si nechal platiť od ruského cára za služby agenta.

Do úvahy by to prichádzalo i preto, že v roku 1906 sa dostal prvýkrát do zahraničia do Stockholmu aby sa zúčastnil zjazdu SDRSR- Sociálno-demokratickej robotníckej strany Ruska. Na tomto zjazde bolo odhlasované ukončenie praxe, keď táto strana organizovala prepady bánk s cieľom  dotovať tak stranícku činnosť.

Od roku 1906 sa datuje údajná spolupráca s cárskou Ochrankou podľa svedectiev boľševikov Šatunovskej a Šaumjana. Táto spolupráca mala trvať do roku 1912,  kedy ho cárska polícia chytila a bol poslaný opäť raz do vyhnanstva na Sibír.

Stalin v období 1906-1912 pokračoval v organizovaní lúpeží bánk pod nickom Kamo. Jeho kumpánom bol spolupartajník Ter-Petrosian lúpežiaci pod menom Koba.

Treba zdôrazniť, že alias Stalin si Džugašvili dal až po roku 1917. Dovtedy používal podľa svedkov alias Fikus pre kontaktovanie sa s Ochrankou.

Nakoniec, treba pripomenúť, že vyhlásenie SDRSR o zrušení lúpežných prepadov Stalin nedodržal a naďalej pod aliasom Koba tieto organizoval. Jeho kumpán Lenin mu v tomto “podnikaní” kryl chrbát pred obviňovaním spolustranníkov z kriminálnej činnosti.

 

Po februárovej revolúcii roku 1917 bola Ochranka zrušená, no pátranie po jej agentoch trvalo do roku 1941. Jediný agent s nickom Vasilij,  ktorý tiež patril podľa svedkov Džugašvilimu, zostal jediným agentom v Gruzínsku, ktorého totožnosť sa až do roku 1941 nepodarilo zistiť…a potom sa už vôbec nezisťovalo.

Vysvetlivka: Ochranka, inak Ruská cárska tajná polícia vznikla v roku 1880 a zanikla roku 1917. Jej úlohou bol politický boj na tajnom fronte proti teroristom, nepriateľom cárskej rodiny, anarchistom a SDRSR.


                   

Pramene: Encyklópédia tajných služieb

                 Wikipédia

Súvisiace články: Idoly a omyly: Coco Chanel pod maskou

                     Idoly a omyly II: Keď básnik DÁnnunzio dobýval Rijeku

 


Idoly a omyly II. | stály odkaz

Komentáre

  1. cokomilka
    veľmi zaujímavé informácie . ešte som o nich nepočula . škoda , že niektoré archívy sa zverejňujú až po riadne dlhom období .
    publikované: 19.12.2008 17:57:40 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. To je škoda, topas,
    hlavne ten sovietsky dlho trval, kým ho odpečatili.
    publikované: 19.12.2008 18:06:50 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. cokomilka
    myslím si , že archívy sa odtajňujú po 50 rokoch . ale aj tak pochybujem , že sa odtajní všetko . ak sú potomkovia hriešnikov solventní , tak si predsa len nekúpia ďalšie utajenie . ale hnevá ma aj utajovanie vedeckých objavov , ktoré by radikálne zmenili výrobu resp. by využívali iné alternatívne zdroje , nakoľko by sa muselo investovať do nových technológií a zisk by bol značne nežší . a to by asi finančná oligarchia neprežila . nepáči sa mi , že ak sa dá ľudstvu a životu na Zemi pomôcť tak kvôli zisku sa to nedeje .
    publikované: 19.12.2008 18:31:46 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Topas, počula som už aj o zatajovaní objavov,
    a či skôr o bránení ich realizovania...
    len neviem, koľko pravdy v tom tkvie...
    Myslím, že sovietske archívy boli zatajené 77 rokov...hoci to tiež nie je isté, lebo veď ani tie cárske nedávali veľmi na vedomosť verejnosto.
    publikované: 19.12.2008 18:36:38 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. pre mňa je to
    úplne nová informácia...
    publikované: 19.12.2008 20:01:12 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Hmm
    Je asi bežné, že ten kto žije v ilegalite používa "pseudonim". Nie je to nič zvláštne, alebo si myslíte, že aget CIA chodí v akcii s nápisom som tajný agent XY? Navyše na väčšinu z nich bol vydaný zatykač.
    Nebol by som rád, keby to niekto bral ako obhajobu Stalina, ale tento rok Český premiér vyznamenal medajlov bratov, ktorý sa doslova prestrieľali a prepodpaľovali na západ. Okrem vražd, lúpeži na pošte, únosu a podpaľačstva, pri úteku používali aliasi....
    -- Skrátka hrdinovia zostávajú rovnaký, len mená sa menia... hmmm.
    publikované: 19.12.2008 20:11:14 | autor: Gido (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Tu ide o aliasy len do tej miery, do akej slúžia ako dôkaz
    o Stalinovej dvojitej existencii, a či dokonca trojitej, na jednej strane agent ochranky, na druhej člen soc-dem, na tretej kriminálnik. Tu ide o pád idolu, alebo aspoň by malo ísť tým mužikom, čo bozkávajú jeho portrét v súčasnom Rusku.
    publikované: 19.12.2008 20:20:55 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014