Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Paťhviezdičkový holokaust

Hojnosť a bieda, záujem a nevšímavosť v Darfure.

Najdlhšia humanitárna operácia na svete prebieha v Darfúre.Tzv. Zam Zam camp v severnom Darfúre, čo je  názov pre internačný tábor pre vysťahovaných/alebo eufemisticky v originále „premiestnených“/ Dárfúrčanov, je miesto kde tisícky Afričanov trpia podvýživou a sú ničení nákazlivými chorobami a banditami.

 

Títo ľudia potrebujú asi 2000kcal na deň no dostane sa k nim asi 1400 kcal na deň.Je to preto, že okrem vyššie uvedených protivenstiev sú transporty s potravinami pravidelne prepadávané.

 

Deti majú nafúknuté brušká od hladu. Eric Reeves, darfúrsky aktivista vyhlásil, že v nasledujúcich mesiacoch môže nastať značné vyhladovenie a či hladomor v Zam Zam campe, ktorý sa nachádza iba 10 km od hlavného mesta sev. Darfúru El Fasher, inak blahobytne zásobeného potravinami. El Fasher obývajú  civilní a vojenskí rezidenti pracujúci pre United Nations-African Union a mierovú misiu UNAMID a ich životné potreby zabezpečujú vynikajúco zásobené obchody.

 

Darfur je krajina kontrastov a protirečení. Zam Zam camp sa nachádza v mesačnej krajine, teda vo vysušenom buši s občasným výskytom zelene a nedostatkom vody.

Je to miesto pomalej a či plíživej genocídy kde sa zahraniční „mierotvorcovia“ sťažujú na nudu.

Keď UN-delegácia navštívila Zam Zam camp tento rok v júni, stretla sa zoči-voči s biedou: dieťaťom naťahujúcim ruky za potravou, tridsaťpaťročnou matkou 8 detí zháňajúcou pre nich potravu, ženou hovoriacou o znásilňovaní internovaných.

 

Sudánsky ambassador  v UN Abdalmahmoud Abdalhaleem sa vyjadril o Zam Zam campoch ako o 5-hviezdičkových táboroch. Bez komentára.

Hovorkyňa UN-Potravinového programu potvrdila, že utečenci v campe sú obyvatelia, ktorých provládne bandy Džandžavíd  zatlačili do severného Dárfúru násilím. Podľa oficiálnych údajov UN sa ich tam nachádza 62 000.

Keď prišla delegácia OSN do Dárfúru, stretla sa s demonštrujúcim miestnym farmárom, ktorý držal plagát s nakreslenou helikoptérou strieľajúcou do ľudí a s nápisom Nie vojne, áno mieru.

 

Sudánska vláda sľúbila dodávky potravín do internačných táborov, no doteraz sľuby nesplnila. Potravinovú situáciu zhoršuje ešte vojna medzi Sudánom a Čadom o spoločnú hranicu a prepady kamiónov s potravinovou pomocou, z ktorých príde do cieľa iba polovica.

Podľa tohto voľného prekladu článku uverejneného na webe

Reuters sa mi javí byť situácia zvyšných 62000 pôvodných

obyvateľov z oblasti sudánskych ropných polí  beznádejnou.

Alebo, v jazyku korektnej byrokracie iba ťažko vymedziteľnou.

Na jednej strane všetkými podporovaný governement v Chartúme

likviduje autochtónov a na druhej strane ozbrojené jednotky OSN

sa iba znudene prizerajú...lebo ich je iba 9000, hoci požiadavka

bola na 26 000 „mierotvorcov“.

 

zdroj: Reuters

 

Tematicky súvisiace články: Znásilňovanie detí v Dárfúre

                                                   Holokaust v Sudáne

Pokračovanie pozajtra


A ČO DETI? | stály odkaz

Komentáre

  1. :-(
    publikované: 25.10.2008 09:02:20 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014