Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zavraždený záchranca Židov - Folke Bernadotte

Dôvod, prečo sa zaoberám osobou, ktorá je vo Švédsku veľmi vážená, no evidentne nebola za celý svoj život na Kaukaze, je uvedený na konci článku.  To k vysvetleniu, prečo je článok zaradený v rubrike "Je kaukaz v Európe?"  

Folke Bernadotte af Wisborg, nar. 2.1.1895 v Stockholme, zomrel 17.9.1948 v Jeruzaleme.

Bol švédskym diplomatom, ktorý počas II.svetovej vojny vyjednal oslobodenie 15 000 vazňov z koncentračných táborov.

Jeho starý otec bol švédsky a nórsky kráľ Oskar II. Švédsky.

Folke Bernadotte získal takú vážnosť a popularitu svojím pôsobením počas vojny, že sa na jej konci stal viceprezidentom Medzinárodného červeného kríža a v roku 1946 vyjednávačom Spojených národov v konflikte medzi Izraelom a Palestínou.

A tu sa dostávam k meritu veci.  Muž, ktorý zachránil 15000 židov - rôznych národností- z koncentrákov a nemocníc sa nakoniec stal cieľom atentátu  militantnej skupiny Lehi/Stern/.

Bernadotte bol nepohodlný svojím plánom mierového vysporiadania medzi Palestínou a Izraelom.

Preto sa dňa 17.9.1948 stal obeťou spolu so svojimi spolupracovníkmi zo Spojených národov.

Celkove posádky troch automobilov v uniformách UN boli zasypané guľkami.

Bernadotte padol.

Skupina Lehi /Lehi (IPA['lɛxi], Hebrew acronym for Lohamei Herut Israel, "Fighters for the Freedom of Israel", לח"י - לוחמי חירות ישראל/ bola ihneď rozpustená.

Jej traja vodcovia boli odsúdení a o dva mesiace pustení na slobodu.  No nie za zavraždenie Bernadotteho ale za akúsi teroristickú činnosť…

Jéhochua Cohen, jeden z vrahov, sa stal osobným strážcom Bena Guriona,  druhý Nathan Yalin Mor bol v r.1949 zvolený do Knéssetu a Yitzakh Shamir, šéf Lehi sa stal dvakrát izraelským premiérom.

Zvláštny paradox v dejinách.  Človek, vojak, právnik, diplomat s nepochybným kreditom zachránil veľa životov,  no odmenou mu boli dávky z automatických pištolí zn. Schmeisser.

Zaoberala som sa Folkem Bernadottom,  lebo jednak v mesiaci september uplynulo 60 rokov od jeho bezprecedentnej likvidácie,  jednak preto,  že jeho menovkyňou som sa stala jedného dňa I ja.

Švédski turisti-lyžiari pobývajúci spolu s mojou skupinou na Elbruse a spolu cestujúci tam i spať si príčinlivo preložili moje krstné meno do švédčiny. Spomínam na nich i na svoj kaukazský zážitok rada, hoci s mnohými menej príjemnými vsuvkami spôsobenými sovietskou realitou.



Je Kaukaz v Európe? | stály odkaz

Komentáre

  1. preco nenapises vsetko?
    t.j. ze ho zavrazdili zidovski teroristi?
    publikované: 10.11.2008 13:28:58 | autor: zeze (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. zeze, prečítaj si to celé
    je tam celý príbeh v skratke, i s menami.
    publikované: 10.11.2008 13:32:01 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. nedavno....
    som hladal informacie prave o panovi F. Bernadotte, navigovalo ma to na sme - clanok vymazany, hladal som pravdive info o Schindlerovi, navigovalo ma to na sme - clanok vymazany
    Mam akysi zvlastny pocit, a to uz dlhsiu dobu, ze sa urciti ludia obavaju pravdy a vsemozne sa ju snazia umlcat. Po vymazani blogoveho prispevku v sme, redakciou sme, aj prveho, aj druheho, nastalo kompletne vymazanie autorov.
    Pis dalej.
    publikované: 13.08.2012 16:18:53 | autor: paradoxide (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. PRADAVNO
    Neboj sa to napisať napriamoa - je to súčasť svetového židovského sprisahania, rpeto ti zmazávajú články zwebstránky denníka SME!
    publikované: 28.12.2020 22:04:17 | autor: Meno (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014