Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Idoly a omyly II: Tatíček Masaryk

V. časť.
Motto
Citát TGM: Mravnost dnes znamená do velké míry mravnost politickou. Nedělejme rozdíl mezi politikou a mravností.

T.G.M je na prvý pohľad téma príliš posvätná, než aby som v nej nachádzala protiklady a nepravdy. Ani by ma nenapadlo kádrovať ikonu československej histórie, keby som si neprečítala pojednanie súčasného českého prezidenta Václava Klausa o TGM publikované v roku 2007.

Václav Klaus nerieši paradoxy a či utajené lži v biografii TGM, skôr rieši mediálnu masarykovskú legendu, ktorá vznikala už pred jeho nainštalovaním do kresla prvého prezidenta ČSR. Uvádza niekoľko mýtov, s ktorými sa stretávame pri štúdiu danej historickej etapy súvisiacej so životopisom TGM. 

Vo svojej úvahe sumarizuje niektoré základné črty tohto fenoménu a uvádza šesť mýtov, ktoré sa tradujú o TGM. Sú to mýtus o neutrálnosti, nadstranníckosti, absolutistickom pojatí demokracie, o úspešnej národnostnej politike, o svetovosti a európskosti a nakoniec o autentickosti, neelitárstve a otvorenosti. 

Nebudem toto korigovať, beriem to ako smerodajné fakty získané štúdiom relevantných historických dôkazov, ku ktorým má súčasný prezident nepochybne prístup. Skôr ma zaujal spôsob ako k týmto vlastnostiam svojho profilu TGM prišiel.

Na určité konkrétne fakty som narazila pri prečesávaní prameňov poriadne strapatého účesu, ktorý nasadili ďalšej mýtickej konštrukcii v čsl. histórii akou je prípad anabázy čsl. légií cez Sibír. Popri čítaní dôveryhodných i tých menej dôveryhodných zdrojov som narazila na popis aktivít jeho pobratima a politickej dvojičky Edvarda Beneša. 

Hlavne čo sa týka využitia finančných prostriedkov získaných od spolkov amerických Čechov a Slovákov na oslobodzovaciu činnosť, ďalej peňazí prijatých od Carnegieho* pre čsl. légiu a neskôr peňazí pochádzajúcich z podielu na koristi légie-cárskeho zlatého pokladu. 

Edvard Beneš veľkoryso míňal naozaj mimoriadne vysoké finančné prostriedky na zaplatenie novinárov píšúcich o TGM, na zakladanie časopisov, novín, kultúrnych spolkov a nadácií, ktorých úlohou bolo publikovať rôzne oslavné state, biografie a popisy zásluh TGM. Z toho mi jasne vyplynulo, že oficiálny osobnostný profil TGM, ktorý sa vyskytuje v učebniciach, je dielom pracovitého a bystrého mediálneho manipulátora Edvarda Beneša.

Jeho aktivita pri vytváraní oficiálneho obrazu prvého prezidenta je naozaj pestrá a usilovná. Možno povedať, že bol Masarykovým propagandistom, reklamným agentom a ideologickým poradcom. Bol skutočnou šedou eminenciou nielen TGM ale celej “hradnej skupiny“, ktorá v skutočnosti vládla v prvej ČSR. 

Tak sa stalo, že pôvodná predstava kolujúca v socíkovom undergrounde o demokratickom a buržoáznom svetonázore TGM postavená na piedestále v mysliach disidentov i polodisidentov je iba pekne pomaľovaná herecká maska používaná na maškarnom bále medzinárodnej politiky konca 19. a prvej polovičky 20. storočia.  

Najdramatickejší posun v mysli som prežila, keď som narazila na citácie TGM hlavne počas pohybov pri rozpade cárskeho samoderžavia. Bolo to už dávnejšie. Jeho prítulnosť k boľševikom mi však teraz logicky zapadá do historickej intrigy, do ktorej bol TGM i so svojou „Maffiou“ zapletený, do kontaktov s americkou elitou, do vzťahov k socialistickej internacionále a k Leninovej osobe a do neodškriepiteľného faktu ukoristenia štátneho ruského pokladu. 

K tomuto výpočtu treba priradiť aj skutočné mocenské rozloženie figúrok na šachovnici politiky novej ČSR, „cordon sanitaire“ a splácanie vojnových reparácií po uzatvorení Trianonskej zmluvy. 

Tak sa nám vyjaví mapa finančných tokov tečúcich zo západu na východ a z východu na západ, tak sa nám vyjaví rozsiahly plán geopolitických zmien vytvorený na rozhraní 19. a 20. storočia. Ak vieme, kto bol naozaj TGM pôvodom, vieme si odvodiť, že preňho nebolo ťažké dostať sa ku zdrojom vtedy dôležitých informácií a podľa nich kormidlovať svoju budúcu kariéru. 

Rozsiahla intriga zameraná na zrútenie ruského impéria tak nadobúda temer kompletný tvar. V jeho scenári si „Maffia“ a hradná skupina" vydobili svoj herecký part a zinkasovali bohatý honorár. Vo svetle takto ponímaného dejinného vrenia, ktoré nebolo chaotickým procesom ale dobre režírovaným scenárom sa i osobnosť TGM javí inak. Ako človek priveľmi pružný, politicky dospelý, morálne indiferentný a značne chladnokrvný v konaní. Proste je to postava schopná presadiť tvrdo svoj politický názor i za cenu dvojtvárností a ústupkov až za hranicu bežných etických noriem. Je to obraz úspešného politika, tvorcu štátu...

pramene:     Okolnosti zrodu ČSR

                  Čsl. legie v Rusku 1914-1920

                  Čsl.legie na Rusi a ruský státní poklad

                  Čsl.legionári vraj ukradli cárske zlato

                   Štefánik a cárovo zlato

poznámka: *Andrew Carnegie

Idoly a omyly II. | stály odkaz

Komentáre

  1. WAU
    siahla si na ikonu českého vlastenectva
    siahla si na tatíčka Masaryka ...........
    ....žeby tatíček Masaryk nebyl náš tatíček Masaryk??????
    pekne si to ......
    naozaj...
    publikované: 07.06.2009 23:04:24 | autor: eneko (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hej, hej..
    je to tak a je toho este viac. Ale zhrnula si to celkom pekne. Teda ak ma citajuci aku taku predstavu, co sa vtedy dialo a o co vobec islo. Vlatne a koniec koncov o to iste ide doteraz. Co je radar a co je vecna bububu medialna ruska hrozba ? Klaus je lisiak stary. V poslednom case si lesti kozuch. Aj na neho raz pride rad.
    publikované: 07.06.2009 23:38:16 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. jajaj, eneko. dík,
    išlo mi naozaj iba o reflektovanie už známych faktov a preto u čitateľa sa predpokladá určitý základ vedomostií, ktorý možno následne korigovať. V priložených prameňoch sa treba tiež trochu porozhliadnuť a potom prečítať článok. jajaj: nechcem VK nejako kádrovať ale vo svojom veku si asi myslí, že môže konečne povedať pravdu...a koniec koncov, vraví iba to, na čo prišli pred ním viacerí...:P
    publikované: 08.06.2009 08:36:19 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Edvard Beneš už pred skoro sto rokmi
    vedel, čo je to "hviezdna stratégia", využívaná v dnešnej dobe často a úspešne na propagáciu komerčných produktov všetkého druhu vrátane politických "osobností".
    Táto stratégia po roku 1989 na piedestál vyniesla aj v istom zmysle Masarykovho dediča Václava Havla.
    publikované: 08.06.2009 09:16:23 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Račan: je to pravda, zvolenie VH bolo podľa starého návodu TGM
    a jeho Maffie. Ešte je tam jedna veľmi zaujímavá persóna - zakladateľ tajnej služby ČSR Voska. To bol boss výzvednej služby TGM počas boja o založenie ČSR...
    publikované: 08.06.2009 09:25:21 | autor: cokomilka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. cokomilka, hovoríš o šedých eminenciách
    hradnej skupiny a o TGM ako jej frontmanovi, v článku naznačuješ čosi o jeho pôvode.
    O pôvode TGM neviem skoro nič, kam svojou zmienkou mieriš?
    Môžeš dať odkaz na nejaký dôveryhodný zdroj?
    publikované: 08.06.2009 09:40:47 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  7. čitla som si zdroje aj o pôvode TGM, link ti dám, veľa je o tom
    v už priložených. TGM sa narodil ako nemanželský syn istého Redlicha, vychovávaný bol Masarykom, Slovákom zo Skalice a vlastnou matkou, miešanou Moravankou a židovkou...
    publikované: 08.06.2009 09:47:13 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Masaryk bol počas svojho prezidentovania
    obviňovaný z nadržovania židovským záujmom a iste k tomu prispel aj jeho pôvod a príslušnosť k skupine pátečníkov.
    publikované: 08.06.2009 10:10:06 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Masaryk bol obviňovaný aj z boľševizmu a vnímaný ako sociálny revolucionár
    nie buržoázny demokrat...zúčastnil sa boľševického puču v 1917 - aktívne... už z toho je vidno, ako sa musel Beneš namakať aby z neho urobil tatíčka všetkých ČechoSlovákov...
    publikované: 08.06.2009 11:37:41 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Beneš bol pracovitý všetkými masťami mazaný politik
    a ako vidno, jeho "makačka" priniesla ovocie - Benešom stvorený obraz TGM funguje dodnes :-).
    publikované: 08.06.2009 11:44:25 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  11. coko,
    hej, pozor na TGM bolsevictvo.. ked sa to pospaja, tak to dava ine suvislosti ...TGM nerada, hodne nerada...zvycajne nemavam antipatie voci dakomu a uz toboz nie v historii, ale voci tejto osobnosti mam, preto sa ani nechcem zapajat aj ked ma jazyk svrbi...
    publikované: 08.06.2009 11:55:45 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. jajaj, kludne si pridi ten jazyk poskrabkat na moj blog :P
    co sa tyka TGM-ovych socialno-politickych teorii, som ich necitala, iba komentare inych autorov k nim.
    Je to podla mojho povrchneho dojmu motanica viacerych vtedajsich ideologii...mam zato, ze to bolo zamerne takto polepene zo strany TGM aby neskor mohol lavirovat medzi jednotlivymi zaujmovymi zoskupeniami. Bol zadobre so zapadom i s Bolsevickym Ruskom...nebol hlupy, ako som uviedla, bol skor prilis pruzny...
    publikované: 08.06.2009 12:03:13 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  13. TGM si s boľševickou elitou
    mohol rozumieť práve pre svoj a jej pôvod.
    publikované: 08.06.2009 12:13:46 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  14. nielen ze si mohol ale si aj rozumel...tu brigadirku nenosil enem tak...
    ô
    publikované: 08.06.2009 12:24:12 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Čoko, veľmô peknô :-)
    nebát se nekrást - to čítam prvý raz,..a diskusia podnetná :-) O_ô
    publikované: 08.06.2009 12:44:12 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Dere, nuz, to heslo mi pripadalo tak rozkosne paradoxne...
    ô
    publikované: 08.06.2009 12:45:49 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Ostatne, z podobného dôvodu si TGM
    mohol rozumieť aj s časťou západnej elity.
    publikované: 08.06.2009 12:46:16 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  18. nuz, racan, TGM vedel ako na to, proste nejaka ideologia nebola dolezita
    dolezite bolo to, co zakryvala...a tym bol novy geopoliticky a ekonomicky deal v roku 1917.
    publikované: 08.06.2009 12:48:27 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. cokomilka, dodnes úlohou ideológií je
    zakrývať niečie osobné alebo častejšie skupinové záujmy.
    publikované: 08.06.2009 12:57:28 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  20. T.G.Masaryk byl jenom člověk, který byl politikem
    a choval se tak, aby vymanil český, moravský a slovenský národ z područí Rakousko-Uherské monarchie, skostnatělého systému vlády národům.
    Můžete mu vyčítat všechno možné, no dokázal to.
    Uvědomte si, že v police se nemůžete zavděčit všem. Vyhodnoťte si působení následujících prezidentů. Včetne prezidentů po rozdělení státu. Prezident Klaus, by měl být umírněnější ve svých soudech. Když jako předseda pravicové strany neváhal se spojit, v zájmu politických mocenských cílů, se socdemákama, kde gró tvoří přefarbení komunisté, nevím, nevím, zda má právo vynášet hodnocení činnosti TGM.
    Každou činnost člověka a tím spíš politika je třeba zasadit do konkrétního rámce tehdejší situace.
    Osobně nepovažuji glorifikaci kohokoliv za vhodnou. No, co se dnes, ku příkladu děje v současné době na piedestálu prezidentském, nabízí určitou paralelu.
    publikované: 08.06.2009 16:54:40 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Mám rada T.G.Masaryka
    patrí k osobnostiam česko-slovenských dejín, ktoré si najviac vážim...
    Moji starí rodičia s ním mali osobnú skúsenosť, veľmi pozitívnu, nie jednu... od malička so jeho portrét a portrét Jana v kuchyni starých rodičov obdivovala.
    Čítala som pár jeho kníh (priznávam, je to už dávnejšie) a musím povedať, že mi bol veľmi blízky...
    Táto Tvoja séria sa mi ani trocha nepáči...
    publikované: 08.06.2009 20:26:49 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Mito,
    mno...mozno keby nebol TGM bol by dakto iny . Nikto nie je nenahraditelny. Zvlast ak je chut, prostriedky a potreba.

    Zelena Rusalka, nepacit sa moze.To ale na veci nic nemeni.
    S tym, ze raz dejiny a generacie posudia, by mal ratat kazdy politik . TGM a jeho tvorcovia to vedeli a vedia sakramentsky dobre.

    publikované: 08.06.2009 20:50:45 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Rusalienko zelenkastá, páči, nepáči,
    stojím pri Tebe, respektive, súhlasím s Tebou.
    Mali by sme mať schopnosť sa odosobniť a chápať konanie ľudí, tobôž politikov v kontexte konkrétnej situácie s ohľadom na ciele, ktoré sledovali.
    Nie je, a nebude to nikdy jednoduché.
    Dobre sa súdi s odstupom desaťročí. Verte, že aj nás, našich politikov budú súdiť. Čo mali a nespravili. S kým a proti komu išli.
    S kým sa spolčili.
    Všetkým, čo sa zaslúžili o prebudenie národnej identity patrí úcta!
    Nemusíte súhlasiť, no osamostatnenie sa českého, moravského a slovenského národa z područia uhorskej nadvlády bol počin hodný úcty ku tým všetkým ľuďom, čo sa o to zaslúžili.
    publikované: 08.06.2009 21:02:46 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Miťo
    :-)
    publikované: 08.06.2009 21:15:56 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Rusalienko, Ty si smiešok zlatulinký)))
    Máš pekný úsmev, to sa mi ľúbi velice!)))
    publikované: 08.06.2009 21:28:25 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  26. Rusalka, sorry, že nabúravam tvoje vžité predstavy...ale archívy
    hovoria svoje...mám na mysli teraz ideologickú orientáciu TGM...Ja sa na to pozerám z hľadiska slovenského národa, čo mu to dalo a čo mu to vzalo. zrejme sme politicky veľmi opačne orientované. Keď som písala o Štefábniákovi, akosi si mlčala...no čo už. Zato sa nebudeme biť predsa.
    publikované: 08.06.2009 21:50:04 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Mitko, áno, dokázal to. Dávam klobúk dole, lebo to bolo naozaj ťažké...
    romantický revolucionár , odvážny bojovník v prvých radoch by sa toho nedožil. Thats all.
    publikované: 08.06.2009 22:04:47 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Cokomilka,
    bohužial, či bohudík, politici nezvyknú byť v prvej rade, keď ľudia zomierajú za vlasť a za národ!!
    Politikárčia za oponou. Vymieňajú životy státisícov ľudí za politický, vo väčšine prípadov, geopolitický úspech.
    Na mŕtvych listoch vavrínu obetí vojnového besnenia, vchádzajú do rodnej vlasti. Oslavováni. Na hromadné hroby vence kladú.
    Tak to bolo, je a bude. Bohužiaľ.
    publikované: 08.06.2009 22:15:01 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Nuž, pôvodne som toto chcela mať ako posledný diel ale vidím, že
    ešte jeden diel je nevyhnutný ... niečo o tom ako a kto vyprovokoval pád cárskeho samoderžavia..Potom snáď bude i úloha Masaryka, beneša, Štefánika a ich suity jasnejšia aj Rusalke.
    publikované: 08.06.2009 22:33:15 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  30. Cokomilko, nechcu Ta nijako ovlyvňovat, ani se chválit'))))
    Mám to všechno z první ruky, Ta upozorňuju))))
    Můj děda byl legionář, bojoval s Haškem, znali se osobně a je i v knížce. Měli sme s výtisk s věnováním, než ho brácha prodal za 600 Kčs.
    Prošel celou magistrálu, domů se vrátil z Ameriky přes Marsei skoro dva roky po válce. Přivezl si winšestrovku, se kterou střílel na zahradě zajíce, co papali zelí. Plakal jsem. On mi vždy říkal: " Nebreč, je to jen zajíc, počkej, až se ti mrtvoly budou kupit před hlavní kulometu !"
    publikované: 08.06.2009 22:44:15 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Mito, znie to veľmi zaujímavo, rada by som si prečítala od teba článok
    na túto tému, vrátane autentických zážitkov tvojho deda :P
    Tento článok ani článok o Štefánikovi nemá za úlohu generalizovať,
    je to proste zreálnenie pohľadu na túto historickú etapu. Nie všetci legionári boli zlí, v podstate plnili príkazy generála Janina...
    publikované: 08.06.2009 22:59:20 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  32. No, v podstatě máš pravdu, Cokomilko.
    Můj děda plnil rozkazy velitele čety. A chtěl domů. Moc chtěl domů.
    To, že se je báli pustit nejbližší cestou je druhá věc. Tak to vzali přes Ameriku a Atlantický oceán. Borci. Oni z toho zlatého pokladu neměli ani prd. Jenom umírali kamarádi. A to je tak nasrdilo, že když se řeklo československý legie, tak si každej Rudoarmějec moc dobře rozmyslel, jestli má vystrčit hlavu u Magistrály. Pochopit je potrebné jedno. Že legionáři chtěli domů! Za rodinama, svoje udělali, každej po nich střílel, nechtěli je pustit nejkratší cestou. Udělali svojí "práci"a chtěli jenom domů!!!
    A co je čekalo? O tom napiš, Cokomilko!
    publikované: 08.06.2009 23:26:30 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  33. Mito, autentických svedkov na Slovensku nie je už veľa, ani asi nebolo.
    Ak mám analyzovať tie fakty na Sibíri, je to ťažšie ako ťažké...turbulentná doba komplikovaná nielen politickými pnutiami ale i tým zlatom...viem, čo robia s ľuďmi peniaze...to by si sa divil...takže sa nedivím, že ten zmätok na Sibíri nakoniec riešili tak, že sa chceli za každú cenu dostať živí domov...:P Ale ten článok napíš...nech je i dlhý, veľmi rada si prečítam.
    publikované: 08.06.2009 23:33:10 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  34. Cokomilko, treba pochopiť jednu vec.
    Řadoví legionáři neřešili žádnou politiku, žádné zlato, měli úkol bojový, plnili rozkazy svých velitelů jak nejlépe uměli. Padlo jich spousta, Hašek stratil nervy a dal se k Rudým. Byl komisařem Rudé armády!! Rozumíš???? Hašek!!!
    Děda mi jednou řek, on o něm moc nechtěl ani mluvit, člověk se, skrátka, někdy posere, když jde vo život.
    A co je čekalo doma? To jsi asi každej vyčte z análů. Vždyť to byli obyčejní lidi, který povolali do války. Jejich rodiny se rozpadali, protože všichni už byli doma z tý veliký války. A ten můj nikde. Asi padnul a nikdo o tom neví!! Babička čekala, věřila, že žije.
    Co jí čekalo potom, o tom by mohla bejt knížka.
    publikované: 08.06.2009 23:50:47 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  35. Veľmi zaujímavé... ja sa proste v tom hrabem lebo táto téma obsahuje
    veľa protichodností a nelogičností v jej oficiálnom tvare...a hlavne to tak bolo za socíku. Teraz, keď je cenzúra zrušená sa snáď mám hanbiť a báť prísť na koreň realite?
    V historickcýh udalostiach radový vojak nie je rozhodujúci. Históriu robia osobnosti, ktoré majú moc a peniaze...
    publikované: 09.06.2009 00:07:58 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  36. Dobré ráno, Cokomilko,
    máš úplnou pravdu. Ti, kteří to spunktovali většinou sedí pěkně v azylovém stavení, ve svém kabinetu a hecujou lidi, aby se nechali zabít.
    Tak to, holt, je a bude. Cejtím válku, protože je krize světová. Už se to chystá. Oživení výroby všeho.
    publikované: 09.06.2009 06:53:49 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014