Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sekera na Wall Street a čo s ňou

Michael Moore to vie.
Na webe Britských listov jeden moc k veci článok. Pokus o spravodlivé usporiadanie toho bordelu v štátnej kase  USA-rozpočtu.

Myslím,  že tento elaborát  by si mali prečítať aj vo  FED, ECB, MMF a súdruh Sarkozy .

Mooreov plán záchrany v originále.


Čo so zlými aktívami? | stály odkaz

Komentáre

  1. .
    Článok je písaný s nenávisťou k bohatým. Stačilo mi to k tomu, aby som ho nečítal. Ja vyznávam radšej čistý rozum. Lenže ten je v článkoch autorov na blistoch pasívom, tak sa ho každý radšej zbavuje. Nezvyšuje čítanosť, ale ani nevzdeláva čitateľov. Čiže blisty a autorov článok je z morálneho hľadiska na tom rovnako ako trh. Takže nemá čo trh kritizovať.
    publikované: 05.10.2008 00:29:54 | autor: qedisk (e-mail, web, autorizovaný)
  2. tu nejde o BListy ale o ten článok M.Moora.
    uviedla som link na originál aby bola transparency.
    A mne môže byť fuk, či bude mať šéf AIG o pať áut a o dva baráky
    menej. To predsa nie je nenávisť ale matematika.
    publikované: 05.10.2008 00:40:16 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Vinu nesou Židé
    V souvislosti se současnou světovou finanční krizí čelí Židé rostoucímu obviňování, že za ni nesou odpovědnost. Vyplývá to u průzkumu antisemitského podněcování, provedeného americkou Ligou proti hanobení (Anti-Defamination League, ADL). Řada internetových stránek obviňuje Židy, že kontrolují vlády a finance v rámci „židovského světového řádu" a že nesou odpovědnost za ekonomické problémy. Ďalej na: http://voltaire.netkosice.sk, Trezor, téma: Finanční krize: Vinu nesou Židé – "hrabiví, zkažení, slizcí"
    publikované: 05.10.2008 06:58:22 | autor: Romann (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. btw
    nic sa nedeje len tak, hlavne nie v ekonomike a politike.
    Tento stav nie je nahodny!a neprisiel len tak! so zlou politikou finacnych institucii.Tento stav sa predpokladal a pracovalo sa na nom..Jedine co sa nepredpokladalo je ze Cina a azia sa k nemu postavia tak ako sa postavili (niekto to ale predpokladal ).Niektore financne momopoly zabudli,ze cina ma vyse sesttisicrocnu prax..to by asi vedel vysvetlit daimonion ako sa odzrkadluje 6000 rokov v memoch..;-))
    Moore je sikovny chlapik, ktory pracuje na jednoduchom principe ako daco vysvetlit americanovi , obcanovi USA -- ako mu jednoducho , rychlo a co najcielenejsie podat spravu tak aby jej rozumel!!!..ja mu fandim...Moora sledujem od jeho zaciatkov, nielen ked zacal byt znamy a je fajn je uzasny!
    publikované: 09.10.2008 15:31:17 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ira, nepochybne je Moore šikovný mediálny manipuátor,
    a nie je mi dosť jasné pre ktorú politickú stranu robí.
    publikované: 09.10.2008 15:47:01 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. vysvetlit
    pre koho Moore pracuje?..pre nikoho.. pre vsetkych a za seba...
    V USA je kopa ludi, ktory maju radi svoju vlast, su na nu hrdi a nie je im jedno kde- co a ako..jeden z nich je Moore..a ma na to! Ono podat informaciu radovemu americanovi(a co naj poctu!) v USA nielen aby k nemu dosla! ale ho aj oslovila! naozaj nie je lahke. Moore to dokazal. Okrem toho pomohol nesmierne vela ludom..nielen tym, ze im vymohol napr:liecenie ale aj tym, ze ich naucil pytat sa, domahat, kontrolovat...
    publikované: 09.10.2008 16:39:35 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. najľahšie je označiť viníka
    a ešte najľahšie v duchu kresťanských tradícií "boháča". Tomu rozumie každý blb, a na takejto simplifikovanej verzii skutočnosti stavajú takí Chavezovia a Moorovia.
    Tak že na vine sú nenásytné finančné inštitúcie. Super. A tí bohatí to majú zaplatiť, pretože tí nevinní chudáčikovia normálni američania sú obete.
    Tak si skúsme predstaviť,ako sa Moore stane diktátorom USA a zákonom nariadi zaplatiť tým bohatým. Kedže viac ako 80% ich majetku majú v cenných papieroch, musia ich predať, čím naraz spôsobia ďalšiu krízu finančného trhu, možno oveľa väčšiu, ako je táto. Ale Hugo Chavez - Moore si aj potom nájde v boháčoch vinníkov a obviní ich zo zrady, alebo niečoho podobného. Ve´d obyčajný američan to rád zožerie aj s navijákom.
    Áno, cokomilka aj ja som za, aby si každý zaplatil svoju časť dlhu. A najlepšie sa to spraví tak, že sa nechajú padnúť tie inštitúcie, ktoré dlhujú a nie ich podporiť. Na dlhu sa podieľal každý američan, ktorý si bral výhodné hypotéky, garantované štátom. To že štát formou garancií zvýhodnil jednu časť trhu oproti ostatným spôsobilo, že finančné inštitúcie boli nútené investovať do najvýhodnejšieho segmentu, inak by skrachovali. A toto správanie teraz štát, ktorý to spôsobil, označí za rizikové a (ako inak) obviní mažerov, tých chamtivých a nezodpovedných.
    A tak si zaplatí každý svoju časť. Grantované hypotéky štátom v ekonomickom preklade neznamená nič iné, ako že štát platí neexistujúcimi peniazmi. A tie teraz natlačí a bude. Vzrastie inflácia a každý si zaplatí svoj podiel na dlhu. Veď všetci ochotne volili vlády, ktoré im rozdávali lacné hypotéky. Tak si za to lacné teraz zaplatia. A zaplatí aj každý vo svete, kto veril, že to zaplatí americká ekonomika. To je najspravodlivejšie zaplatenie každého, kto má účasť, aké sa len dá. Iste, zaplatiia aj tí, čo boli proti, ale tí tvoria úplne zanedbateľnú menšinu. Väčšina súhlasí s tým, aby sa o nich štát staral, nech to stojí, čo to stojí.
    publikované: 09.10.2008 17:06:52 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Daimonion, o Mooreovi veľa neviem ale trošililinku si to presolil,
    keď si ho porovnal s Chávezom. keby sa to Moore dozvedel, bol by možno polichotený...
    K ďaľšiemu bodu: Vysvetlil si mechanizmus vzniku nesplatených a či nedobytných pohľadávok v hypotekárnych bankách prehľadne, no ale veď práve že ja netvrdím, že štátna kasa má saturovať celý dlh...
    A drobní klienti, ktorí si brali hypotéky na domy, tí ich už zaplatili lebo o tie domy prišli.
    Strata, ktorá vznikla bankám pri poklese cien nehnuteľností, keď ponuka zrazu prevýšila dopyt a bolo ich treba preceňovať smerom dolu, tá by mohla ísť na účet štátnej kasy. Všetko ostatné, nové druhy bankových produktov prehľadne zabalených do balíkov aktív, ktoré boli vlastne pasívami, tak to ide na účet bánk.
    Tie nové bankové produkty a ich deriváty, to bol ten najbrutálnejší podfuk vo finančníctve USA.
    publikované: 09.10.2008 17:29:49 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. cokomilka - ja som rád, že si rozumieme
    často sa nám to nestáva :) Ja tie deriváty nepovažujem za podfuk, ale logický dôsledok štátnej garancie, ktorá derivátu dáva "záruku" splatnosti. No teraz sa bude splácať, nič iné sa nedeje. Len to človeka štve (teda aspoň mňa), že tí, ktorí sú skutočno zodpovední, teda politici (a je jedno, či sú to republikáni, alebo demokrati) sa teraz idú tváriť ako záchrancovia národa a zvaľujú vinu na chamtivé finančné inštitúcie, ktoré sa správali logicky.
    A už som sa na nete stretol s víťazoslávnými pokrikmi ľavicových intelektuálov typu: no vidíte ako zlyhal liberálny trh. V tom je niečo skutočne orwellovské.
    publikované: 09.10.2008 17:51:41 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Som potešená, že máme na niečo rovnaký názor.:D
    myslím, že neexistuje zásadný rozdiel medzi trhmi, každý jeden je niečím determinovaný a ovplyvnený hlavne existujúcimi zákonmi, každý z času načas potrebuje zásah centrálnej moci...je len rozdiel v miere ovplyvnenosti .
    publikované: 09.10.2008 18:12:45 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Tak
    sa pridavam...k tomu pokriku..lebo tzv.liberalny trh a nim!(liberalnym trhom) riadeny stat naozaj vedie k tomu coho sme svedkom dneska...a tento liberalny globalny trh a tato kriza je vysledkom poslednych 20 rokov...na to aby sa pisalo preco! v komentari pod clankom samo ze niet miesta...
    ale moj najmilsi (a najmilovanejsi) priklad je trh s kavou -od jej historickeho objavenia, rozsirenia , pestovania, vojen pre kavu,obvladnutia..az do OSN a jej rozdielovania trhu a az 1989-90 v OSN jej konca rozdelovania.... az do dneska...je to nieco uzasne..to snad nauci aj vola co je trh, peniaze, ekonomika a politika.. potom snad dakto pochopi aj co je OSN ...a este sa nauci aku kavu si ma kupit/hladat...
    btw..BBC ma o tom natoceny celkom pekny dokument kde je vsetko zhrnute..
    publikované: 09.10.2008 18:17:10 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. ira, táto kríza vznikla v roku 1999 a odštartovala ju Clintonova
    administratíva.
    publikované: 09.10.2008 18:34:16 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  13. coko,
    moj koment bol o trhu-pre daimonion..nie o krize..;))
    publikované: 09.10.2008 22:00:16 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014