Konečne sloboda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Trojuholník nelásky.

Trojuholník v láske končieva pre jedného obvykle zle. Trojuholník v neláskavej politike máva obdobné následky. Obeť sa to dozvie posledná. Bude to Ahmádínédžád?

Preháňanie v politike

 Trojuholník Netanjahu, Ahmádínedžád a nový silný muž americkej politiky Dick Cheney sú tri dôležité osobnosti, ktoré budú zrejme určovať vývoj na Blízkom a Strednom východe. Prví dvaja majú jasnú ideovú líniu a ich slovník obsahuje naozaj silné výrazivo. Netanjahu sa neštíti silných porovnávaní Hitlera s iránskym premiérom, Ahmádínedžád vysoko zdvíha vlajku spochybňovačov holokaustu zatiaľ čo už prvé Európskou úniou doteraz neodhlasované sankcie prostredníctvom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu začínajú účinkovať. Agentúra odmieta Iránu technickú pomoc v jeho atómovom programe.

Hospodárske sankcie sú nepochybne na obzore. Úspech s KĽDR, ktoré sa nedávno vzdalo svojho atómového výskumu zrejme navnadili protiiránsku koalíciu na tento obvyklý postup. Ovšem, to, čo zabralo v zbedačenej komunistickej diktatúre, nezapôsobilo na Saddama Husseina a jeho bývalý rival Irán už vôbec nie je ľahkým sústom pre presviedčaciu politiku koalície Izrael-USA-EÚ. Akékoľvek embargo sa môže úplne minúť účinkom, hlavne keď súčasné zámery prezidenta Putina jasne smerujú k podpore Iráncom. A sú to nielen projekty obohacovania uránu ale prejavená jasná konkrétna pomoc vo forme dodávok zbraní.

Zatiaľ je mier. Lietajú vyhrážky, silné slová a tvoria sa mocenské kliky. No je nepochybné,že stará stratégia obvykle používaná ak je výhodné eskalovať napätie vo vzťahoch východ-západ sa opäť ide použiť kvôli zaujatiu strategických ropných polí. Kto koho pokúše prvý? Bude to opäť islamská krajina, z ktorej hrdla bude tiecť krv a ropa?V každom prípade,bude to drahé pre obidve strany. Zostáva iba dúfať, že zúčastnené politické zoskupenia tentokrát naozaj použijú opatrnú zmierovaciu a presviedčaciu taktiku....


LABYRINT MYSLE | stály odkaz

Komentáre

  1. čoko, v podstate...
    vidím dianie na Blízkom východe podobne, ako to opisuješ v článku.
    tiež dúfam, že rozpory sa nebudú eskalovať, ale naopak zmierňovať.
    publikované: 10.03.2007 14:00:20 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014